Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Arrenca la Setmana Internacional dels Arxius amb activitats arreu de Catalunya

ACN Barcelona.-Els arxius catalans inicien les activitats per celebrar el Dia Internacional dels Arxius (9 de juny), amb l’impuls del Departament de Cultura, per tal posar en valor la important […]

Avatar
Agències 07/06/2021

ACN Barcelona.-Els arxius catalans inicien les activitats per celebrar el Dia Internacional dels Arxius (9 de juny), amb l’impuls del Departament de Cultura, per tal posar en valor la important acció social que desenvolupen envers la societat. Aquest esdeveniment, promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), se celebra arreu del món, durant tota la setmana. Sota el lema ‘Persones – Arxius – Vides’, la celebració d’enguany reivindica els arxius com a veritables serveis a la comunitat. Cultura ha destacat que la funció social dels arxius transcendeix aquesta celebració i impulsa diverses estratègies al llarg de l’any que promouen l’ús de tecnologies participatives que impliquin a la ciutadania com a coproductora de la informació i activitats.

Vídeos divulgatius sobre com endreçar la documentació digital o què fer amb l’àlbum de fotos familiar, la participació en un podcast amb Gent de Merda i altres iniciatives omplen la setmana de propostes per posar en valor la important acció social dels arxius. Com a activitats destacades, l’Arxiu Nacional de Catalunya ha preparat ‘L’aventura de salvar la memòria de la repressió a Guatemala’. L’obra ‘El Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala (2005-2017)’, la història del projecte de recuperació arxivística d’un dipòsit documental d’enorme impacte social i polític, en el qual l’Arxiu Nacional de Catalunya ha tingut un rol de cooperació de primer ordre. Una activitat en línia, el dia 9 de juny, a partir de les deu del matí, al canal de Youtube de l’Arxiu Nacional. La Xarxa d’Arxius Comarcals ha preparat diverses activitats dins el monogràfic ‘Dones i Arxius’ que ha implicat la participació de molts arxius comarcals i de l’ANC. Destaca la creació d’una exposició digital a Calaix “Arxius amb noms de dones” i l’acció preparada per l’Arxiu Comarcal Baix Llobregat.