Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Arrenca la Setmana del Parlament Universitari que aquest any se celebra de manera telemàtica

ACN Barcelona.-La Setmana del Parlament Universitari (Spuni) ha començat aquest dilluns de manera telemàtica, ja que aquest any s’ha hagut d’adaptar el format per la crisi de la covid-19. El […]

Avatar
Agències 13/07/2020

ACN Barcelona.-La Setmana del Parlament Universitari (Spuni) ha començat aquest dilluns de manera telemàtica, ja que aquest any s’ha hagut d’adaptar el format per la crisi de la covid-19. El president, Roger Torrent, i el rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi, han inaugurat la simulació de l’activitat parlamentària, que s’allargarà fins al 23 de juliol.Tant Torrent com Salvi, que ha parlat en nom de la resta de rectors de les universitats catalanes, han encoratjat els joves a participar activament en aquesta edició de la Spuni, que, com ha remarcat el president, es desenvolupa en circumstàncies “excepcionals”.

Torrent ha recordat així mateix als universitaris que els darrers mesos les sessions de les comissions del Parlament s’han fet també per videoconferència i que s’ha habilitat el vot telemàtic, i ha destacat que la crisi de la covid-19 ha posat de manifest dues coses relacionades amb la política i les institucions: d’una banda que calen respostes des de la política i se n’ha de reivindicar l’autoritat i, de l’altra, que “cal un compromís generacional per repensar el país” i evitar que, com en crisis anteriors, s’ampliïn les desigualtats.En aquest sentit, el president ha argumentat que “la Spuni és una simulació, però també un exercici d’esperança en el futur” per “dibuixar un país amb més oportunitats, esperances i millors horitzons”. “Estic convençut que ajudarà a reivindicar la política i ajudarà en aquesta implicació generacional”, ha conclòs. Per la seva banda, Salvi s’ha expressat en una línia similar, i ha remarcat que el fet que el Parlament i el món universitari es coneguin “és clau per a la salut democràtica i per als estudiants”. Així mateix, ha raonat que “el fet que les sessions siguin a distància no evita la implicació emocional i intel·lectual que una setmana com aquesta genera i que, fins i tot la intensifica, fent un lligam encara més fort” entre les universitats i el Parlament.Tot i que enguany la Spuni no es pot fer presencialment, la cinquantena d’universitaris que hi participen podran igualment endinsar-se en la tasca dels diputats. I en concret en el procés d’elaboració d’una llei, en aquesta edició sobre el canvi climàtic.Des d’aquest dilluns, dia que es constitueixen els grups parlamentaris emulant l’arc real, fins al 23 de juliol, la Spuni permetrà als estudiants conèixer el funcionament del sistema democràtic i de la institució parlamentària i experimentar en primera persona els tràmits, la dinàmica dels debats i la negociació i el diàleg necessaris per a la tasca legislativa que els diputats fan en comissió. Així, per mitjà d’un fòrum de debat virtual, podran presentar esmenes al text de la llei i treballar-lo fins a obtenir un primer informe de ponència i després el dictamen de la comissió simulada de medi ambient i sostenibilitat.