Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

Arrenca la Patum amb el passacarrers: “És el dia més gran de l’any. No hi ha res comparable a un dimecres de Corpus”

|

- Publicitat -

ACN Berga – Són les dotze en punt de dimecres de Corpus. El moment més esperat de l’any per a molts berguedans. Entre ells, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, qui assegura que “no hi ha res comparable a aquest dia, quan sonen les primeres melodies”. I com és tradició, el tabaler s’ha obert pas entre la multitud de gent reunida a la plaça de Sant Pere i ha recorregut els carrers de la ciutat acompanyat dels quatre gegants. Al vespre, a partir de les vuit, repetirà el passacarrers, però ho farà acompanyat de les Maces, les Guites i els Gegants Vells. Una Patum esperada, després de l’edició “de la represa” de l’any passat, segons Sànchez. La festa s’allargarà fins diumenge i s’espera que dijous sigui el dia de més afluència de gent amb la Patum Completa.

La Maria i el seu grup d’amigues han anat a l’institut a primera hora del matí, han fet les tres primeres classes i han començat vacances fins passat Patum. No han faltat a la primera gran cita: el passacarrers, un dels actes més esperats perquè, amb ell, arrenca la festa. I ho han fet amb trenes al cap, el pentinat de moda entre les joves durant aquests dies.

Publicitat

Sense tenir-ho tot tan estudiat, el Salvador i la seva dona, veïns de Castellbell i el Vilar (Bages), s’han trobat amb la festa “de casualitat”. “Ja que hi som, ens hi quedarem perquè hem intentat venir altres vegades i no hem arribat a entrar a la plaça per la gentada”, ha explicat a l’ACN.

Per la Maria Antonia, veïna de Berga, el dimecres de Corpus és el dia més esperat perquè és “el més emocionant”. “És l’inici. L’esclat de la festa”, subratlla. Tampoc s’ho ha volgut perdre la Mònica amb les seves dues filles: la Berta i l’Arlet. “No es pot deixar de venir, però no puc triar un dia de Patum. Ho és tot, és l’emoció, són les ganes”, subratlla.

La festa continuarà aquest dimecres, a les vuit del vespre, amb un nou passacarrrers, però aquest cop amb el Tabal, les Maces, les Guites i els Gegants Vells. La comitiva sortirà de la plaça Sant Pere i saltarà als llocs que han escollit les autoritats locals. La festa s’acabarà amb els tirabols a les places de Sant Joan i de Sant Pere que, segur, s’allargaran fins a altes hores.  

Més d’un miler de persones gaudiran del servei especial de busos per als veïns de la comarca. Un servei alternatiu de transport públic adreçat a les persones -especialment joves- que volen assistir a la festa sense haver d’utilitzar els vehicles particulars amb l’objectiu de garantir una mobilitat segura. Es preveu que dijous sigui un dels dies més forts, amb la Patum de Lluïment al migdia i la Patum Completa al vespre.

<strong>Un “kit-kat” de 5 dies</strong>

La Patum se celebra enmig de les negociacions polítiques per a l’alcaldia de Berga. L’alcalde, Ivan Sànchez, repetirà però caldrà veure si pacta amb alguna altra força política. En declaracions als mitjans, ha assegurat que s’agafa els dies de Patum com un “kit-kat”. “Tinc un avantatge, com que al balcó consistorial estic a primera fila, no veig si hi ha males cares. Només haig de mirar que no m’apunyalin”, ha bromejat.

Està previst que la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, assisteixi a la Patum Completa d’aquest dijous. Sànchez ha avançat que aprofitarà la seva visita per parlar del finançament de la festa i de la futura Casa de la Patum.

 

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió