Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Arrenca el nou Santa Mònica amb una proposta “més participativa, coral i horitzontal”

ACN Barcelona.-El nou Santa Mònica, que obrirà les portes el pròxim 24 de setembre, inicia una nova etapa de la mà del nou director Enric Puig, centrada en la participació […]

Agències 22/06/2021

ACN Barcelona.-El nou Santa Mònica, que obrirà les portes el pròxim 24 de setembre, inicia una nova etapa de la mà del nou director Enric Puig, centrada en la participació col·lectiva i la creació de nous formats. Puig ha afirmat que es “pretén trencar amb una certa lògica de construcció més jeràrquica per abraçar una metodologia més participativa, coral i horitzontal i que hi hagi tres pols d’exposició, producció i investigació, que es donin constantment la mà”. En aquesta nova etapa es convidarà periòdicament un conjunt d’artistes de diferents àmbits a treballar col·lectivament en projectes de creació. El pressupost del Santa Mònica és d’1,2 milions d’euros.

Puig ha dit que no hi ha una idea de destrucció respecte el passat, sinó de reinterpretació. “La qüestió del ‘reset’ respon a una voluntat treballar radicalment diferent”, ha dit. Creu que tenen la possibilitat de repensar el centre en un moment que és “radicalment diferent” i ha assegurat que està justificat el ‘reset’, “independentment del nombre de ‘resets’ que hi ha hagut anteriorment”. El Santa Mònica obrirà portes amb la nova programació el 24 de setembre amb una exposició que serà el tret de sortida sobre les metodologies que volen tractar al centre. “Ens interrogarem sobre què vol dir una exposició i totes aquestes dinàmiques i contradiccions entre exposar i exposar-se”. El primer cicle de programació estarà actiu des del setembre fins a finals d’any. Artistes convidatsPuig ha dit que cada quatre mesos treballaran al voltant d’una temàtica oberta i concreta i, en aquest sentit, s’abandonarà la idea del Santa Mònica com a centre d’exposicions de tesi que es desenvolupen en plantes independents per abraçar una concepció del centre que treballa al voltant d’una mateixa idea. En aquest context, convidaran 10 artistes de diverses disciplines cada quatre mesos que materialitzin en tot el centre sobre una temàtica concreta. Així mateix, ha anunciat la convocatòria de 20 beques de creació anuals on artistes d’arreu podran aportar i sumar els seus coneixements a un projecte que va més enllà del fet expositiu. Els artistes agrupats per gremis o grups de treball desenvoluparan les seves investigacions seguint els cicles de programació.ClaustrePuig ha remarcat que el claustre del Santa Mònica serà un element central del projecte que recuperaran. “Hi ha un gest simbòlic important que és tornar a obrir els balcons que comunicaven el claustre”. La idea és mostrar “un centre més interconnectat entre si i més connectat al carrer”. L’edifici experimentarà una sèrie de modificacions arquitectòniques que el faran molt més obert i accessible. Es reobre la rampa que uneix la primera planta amb la segona. S’activa l’Espai Laboratori, ubicat a peu de la Rambla, on s’hi ubicaran els gremis o grups de treball. El claustre estarà també obert al vestíbul, connectant-se directament al carrer.Natàlia GarrigaPer la seva part, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha manifestat que no és vàlid tornar al 12 de març del 2020. “La represa de l’activitat és un primer pas perquè cal reconstruir un dels sectors més afectats per la pandèmia que partia de greus deficiències”. Ha reiterat que aspiren a fer realitat el 2% del pressupost cultural. En aquest sentit, ha dit que és molt important que el Santa Mònica creï comunitat entre els artistes de país. “Ha de ser un espai important pels creadors catalans, on el públic s’hi senti acollit”, ha declarat la titular de Cultura. Garriga ha ressaltat que els creadors del país han de comptar amb el Santa Mònica com espai de pas, de creixement, xarxa i connexió grupal”.