Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Armènia i l’Azerbaidjan firmen un acord de pau per acabar amb el conflicte a l’Alt Karabakh sota mediació russa

ACN Brussel·les.-Armènia i l’Azerbaidjan han firmat un acord de pau per posar fi al conflicte militar a l’Alt Karabakh sota la mediació russa. El pacte ha entrat en vigor aquest […]

Agències 11/11/2020

ACN Brussel·les.-Armènia i l’Azerbaidjan han firmat un acord de pau per posar fi al conflicte militar a l’Alt Karabakh sota la mediació russa. El pacte ha entrat en vigor aquest dilluns després de sis setmanes d’enfrontaments i implica la derrota de les forces armènies enfront de les tropes d’Azerbaidjan. L’Azerbaidjan es quedarà amb les zones de l’Alt Karabakh que va agafar durant el conflicte, mentre que Armènia es retirarà de diverses zones en les pròximes setmanes. Les forces russes desplegaran gairebé 2.000 efectius per vigilar les fronteres. L’acord ha provocat celebracions a Azerbaidjan i protestes a Armènia, on una multitud de manifestants han ocupat edificis governamentals.

El primer ministre d’Armènia, Nikol Pashinyan, ha admès que l’acord és “increïblement dolorós pel país”.Milers d’armenis indignats han irromput al parlament i a diversos edificis del govern, segons informa la premsa internacional. S’han trencat vidres i els manifestants han arrencat la placa d’identificació de la porta de l’oficina del primer ministre armeni, acusant-lo de “traïdor”. El parlament també ha estat focus central de la manifestació: entre la multitud, el president del parlament, Ararat Mirzoyan, ha rebut un cop que l’ha deixat inconscient.El líder armeni de l’Alt Karabakh, Arayik Harutyunyan, ha explicat que l’acord era “inevitable” després de la pèrdua de la segona ciutat més gran de la regió, Susha. Ha afegit en un comentari a les xarxes socials que “si el conflicte hagués continuat, tot l’Alt Karabakh s’hauria perdut i hi hauria hagut més víctimes”.La disputa per l’Alt Karabakh va esclatar el 27 de setembre. La regió és reconeguda internacionalment per ser de l’Azerbaidjan, però ha estat governada per armenis des del 1994.No està clar el nombre de persones que han mort durant el conflicte i les dues bandes neguen haver atacat a civils. Les autoritats de l’Alt Karabakh apunten que prop de 1.200 soldats de les forces de defensa han perdut la vida i que també s’han comptat civils morts o ferits. Vladimir Putin va dir el mes passat que prop de 5.000 persones havien perdut la vida als enfrontaments.Què han acordat?L’acord exigeix que les forces armènies entreguin el control d’algunes àrees que tenien fora de les fronteres de l’Alt Karabakh, inclòs el districte oriental d’Agdam i la regió de Lachin.La carretera que va de l’Alt Karabakh a Armènia es diu “Corredor de Lachin” i caldrà que estigui oberta i protegida. Gairebé 2.000 efectius russos de manteniment de la pau seran desplegats per patrullar les fronteres i garantir el compliment dels termes de l’acord.