Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Ariadna Gil: “‘Solo una vez’ trenca l’estereotip que la violència masclista la pateix un tipus de gent”

ACN Barcelona.-L’actriu Ariadna Gil es posa en la pell d’una psicòloga experta en casos de violència masclista a la pel·lícula ‘Solo una vez’, que s’estrena aquest divendres i està dirigida […]

Agències 09/06/2021

ACN Barcelona.-L’actriu Ariadna Gil es posa en la pell d’una psicòloga experta en casos de violència masclista a la pel·lícula ‘Solo una vez’, que s’estrena aquest divendres i està dirigida per Guillermo Ríos. En declaracions a l’ACN, Gil explica que és una història que “trenca l’estereotip que la violència masclista la pateix un tipus de gent o passa en uns àmbits socials o econòmics o culturals”. Per la seva part, Ríos destaca que el film reflexiona sobre les relacions de parella i les dificultats d’entendre’s. ‘Solo una vez’ és l’adaptació cinematogràfica de l’obra de teatre homònima (‘Només una vegada’) de Marta Buchaca, amb guió de la mateixa dramaturga catalana.

Com a l’obra de teatre de Buchaca, estrenada a la Sala Petita del TNC l’any 2018, el film fa un retrat que vol fugir dels tòpics sobre violència masclista i té com a protagonista un home i una dona de classe benestant. La Laura, una psicòloga que treballa de fet amb dones que pateixen aquest tipus de violència, comença a ser assetjada pel marit d’una de les seves pacients. En paral·lel, la protagonista atén una parella que mai abans havia visitat un centre de teràpia com el seu: per una sèrie de malentesos, ell ha rebut una denúncia per maltractaments, però assegura que no és un maltractador. La cinta està protagonitzada per Ariadna Gil i Àlex García. Gil ha explicat que el personatge que interpreta pateix una amenaça cap a ella i la seva família i “aquesta violència que rep la desequilibra de tal manera que fins i tot algú que es dedica a això comença a perdre la seva forma de pensar i de fer i tot el que sap”. L’actriu diu que és una història que trenca l’estereotip que la violència masclista la pateix un tipus de gent o passa en uns àmbits socials o econòmics o culturals. Indica que “hi ha una idea errònia sobre això” i al film es presenta una parella que tenen cultura amb una situació familiar bona. Gil també li va interessar que la idea que un no es reconeix com a víctima i “la dificultat de moltes de dones de reconèixer què els hi passa. Això es toca a la pel·lícula i “és interessant perquè a vegades hi ha coses amb les quals un creu que hi ha de conviure i és violència que s’exerceix sobre una”. Director Guillermo Ríos debuta en la direcció del llargmetratge amb aquesta pel·lícula que va formar part de la Secció Oficial de la passada edició del BCN FILM FEST. Ríos ha destacat que el film tracta sobre tot sobre les relacions de parella i les dificultats d’entendre’s. “I d’aquí en surt la violència i en aquest cas, la violència masclista”. El film, apunta, mostra els 360 graus al voltant dels diversos punts de vista de la violència i de la dificultat de les relacions. Ríos admet que ha après molt sobre el text perquè és molt proper. “Era difícil trobar nous camins per denunciar la violència masclista perquè hi ha un estereotip del qual se n’ha parlat molt i és continu als mitjans”.Marta BuchacaLa guionista i dramaturga Marta Buchaca assegura que hi ha un interès del cinema cap al teatre perquè se n’han adonat, diu, que “els dramaturgs expliquem històries i funciona molt bé traslladar-ho al cinema”. En aquest cas, remarca, l’adaptació era qüestió de canviar el llenguatge teatral pel cinematogràfic, però tenien clar que volien mantenir l’esperit de l’obra amb un espai tancat i que no en sortien. “És un film que se centra en el text i la interpretació i no són tant els focs artificials o els efectes especials, sinó la història que vagi directe a l’espectador”.