Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Aragonés veu “raonable” com es planteja el fons de 16.000 MEUR per a les autonomies però demana incrementar-lo

ACN Barcelona / Madrid.-El vicepresident del Govern, Pere Aragonés, veu “raonable” com el govern espanyol planteja el fons de 16.000 MEUR per a les autonomies, tot i que ha demanat […]

Avatar
Agències 04/05/2020

ACN Barcelona / Madrid.-El vicepresident del Govern, Pere Aragonés, veu “raonable” com el govern espanyol planteja el fons de 16.000 MEUR per a les autonomies, tot i que ha demanat esperar a conèixer la “lletra petita” i també ha aprofitat per reclamar que s’incrementin els recursos per arribar als 4.000 milions que Catalunya estima que necessita. Dels 16.000 milions, 10.000 es destinaran a despesa sanitària. D’aquests, 6.000 milions s’abonaran en una primera fase, al juny, i 4.000 en una segona, a l’octubre, segons Aragonès. En la primera etapa, el criteri sanitari (UCI, PCR i hospitalitzats) tindrà un pes del 80% en el repartiment, mentre que el poblacional serà d’un 20%. En la segona, la població tindrà un pes del 40% a l’hora de repartir.

“Els criteris de repartiment em semblen raonables”, ha dit Aragonés, que ha recordat que el Govern havia demanat que no fos cap préstec, sinó una transferència, i que fos immediat. “La proposta que s’ha fet després de molt demanar-la va en la bona direcció”, ha dit. Aquesta valoració positiva inicial l’ha desvinculat de la posició d’ERC sobre la pròrroga de l’estat d’alarma. Els republicans han dit que hi votaran en contra en els termes en què està plantejada.La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha presidit la tercera reunió de coordinació amb els consellers d’Hisenda i ha traslladat el compromís del govern espanyol de no permetre que cap autonomia tingui problemes de liquiditat. En aquesta estratègia s’emmarca aquest fons de 16.000 MEUR, que no s’haurà de tornar. Al marge dels 10.000 per a despesa sanitària, 5.000 seran per a la disminució d’ingressos per la caiguda de l’activitat econòmica i 1.000 per a despesa social. Aragonés ha reconegut que perquè Catalunya rebi els 4.000 milions que calcula que necessita caldria incrementar la xifra global de 16.000 MEUR que posa a disposició el govern espanyol en aquest fons, que s’aprovarà a través de decret-llei.L’argument per canviar el pes dels diferents criteris en el repartiment dels 10.000 MEUR per a despesa sanitària és que en una primera fase cal actuar per donar resposta a l’impacte directe de l’emergència sanitària sobre els sistemes de salut, mentre que en el segon moment el que tocarà és protegir la població per evitar el rebrot.Montero s’ha compromès a revisar la proposta per afegir la visió dels consellers. S’ha mostrat oberta a debatre l’opció d’adoptar la població ajusta o la població protegida equivalent. Les dues són variables similars i ajusten el pes de la població en funció de criteris com la població de més de 65 anys, la dispersió, el nombre de menors de 16 o la insularitat. Els 1.000 milions de despesa social es repartiran amb el mateix criteri que el Fons Social Extraordinari de 300 milions aprovat pel govern espanyol. En aquest cas, la població és la variable amb més pes. Sobre els 5.000 restants, es repartiran en funció de la caiguda d’ingressos de les comunitats.