Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Aragonès sobre el fons europeu: “Si els criteris de l’Estat són partidistes, Catalunya rebrà en el mal sentit”

ACN Calonge i Sant Antoni.-El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha advertit que si els criteris que faci servir l’estat espanyol a l’hora de repartir el fons europeu contra la […]

Avatar
Agències 26/08/2020

ACN Calonge i Sant Antoni.-El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha advertit que si els criteris que faci servir l’estat espanyol a l’hora de repartir el fons europeu contra la crisi de la covid-19 són “polítics o partidistes” Catalunya “rebrà en el mal sentit de la paraula”. Per això, subratlla que cal crear una agència independent formada per les institucions del país i els agents econòmics per “pilotar la presentació de projectes” a Europa amb l’objectiu d’aconseguir captar 30.000 MEUR: “Si l’avaluació és independent els aconseguirem perquè estem a punt i tenim les característiques i els actius per poder-ho fer”. Aragonès ha recordat que el Govern té a punt 20 projectes que es tradueixen en 145 actuacions per a la reactivació econòmica.

Aragonès sosté que per aconseguir que els recursos mobilitzats per Europa siguin “un baló d’oxigen” per a l’economia, cal que el fons es gestioni “des de la proximitat”: “No serviran de res gestionats des de Madrid”. A més, el vicepresident adverteix que si l’estat espanyol fa servir criteris “polítics o partidistes”, Catalunya “rebrà, en el mal sentit de la paraula”. Per això, el vicepresident insta a continuar pressionant perquè el fons es gestioni de manera territorialitzada i seguint criteris tècnics independents. “Si els projectes són competitius i l’avaluació és independent, aconseguirem els 30.000 MEUR perquè estem a punt i tenim les característiques i els actius per poder-ho fer”, ha afirmat Aragonès que aquest dimecres ha participat en el cicle de conferències ‘Repensem l’Empordà’ a Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà). Aragonès ha exposat que el Govern està treballant en la creació d’una agència o d’un consorci independent amb presència de les institucions catalanes i agents econòmics per “pilotar la presentació de projectes”: “No és només una qüestió de Govern o de dos partits, és una qüestió de tot el país”. Ell vicepresident creu que la creació d’aquesta agència per “establir els criteris per a l’assignació d’aquest fons” és una proposta “que hauria de poder ser assumida per totes les forces polítiques”. El vicepresident insta a “pensar en gran” i actuar pensant en com es gestionarien els recursos si Catalunya fos un estat independent: “Jo voldria que el criteri d’assignació d’inversions seguís un model de país social, econòmic i d’infraestructures determinat, però no un model de repartiment de les inversions partidista en base a interessos electorals”. En aquest punt, Aragonès recorda que Catalunya ja té a punt un pla de reactivació econòmica que inclou aquests 20 projectes que es traduirien en 145 actuacions que pivoten en quatre eixos: l’economia per a la vida, la transformació digital, la transició ecològica i la societat del coneixement. El vicepresident ha remarcat que el fons que es destinarà a fer front a la crisi derivada de la pandèmia és la mobilització de recursos més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial i ho situa com a una oportunitat per deixar “un endeutament sostenible amb una economia productiva que permeti assumir-lo”. “La qüestió no és si deixem o no herència a les següents generacions, la qüestió és quina els hi deixem i jo ho tinc molt clar, una economia d’alt valor afegit, productiva i que necessita d’inversió pública”, ha conclòs Aragonès.