Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Aragonès reclama al govern espanyol que incrementi fins als 25.000 MEUR el fons autonòmic de reconstrucció

ACN Barcelona.-El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dilluns al govern espanyol que incrementi el fons de reconstrucció per la covid-19 a les comunitats autònomes, […]

Avatar
Agències 15/06/2020

ACN Barcelona.-El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dilluns al govern espanyol que incrementi el fons de reconstrucció per la covid-19 a les comunitats autònomes, xifrat actualment en 16.000 MEUR, fins als 25.000 MEUR. En una trobada digital organitzada per Europa Press, Aragonès ha defensat que amb aquest increment es podria assegurar que les comunitats poden “donar resposta amb seguretat” a les necessitats ciutadanes. En la mateixa línia, el republicà ha dit que cal complementar la mesura amb un nou objectiu de dèficit per les comunitats i que l’Estat permeti als ajuntaments fer ús del superàvit municipal que fins ara no es pot utilitzar.

Al llarg de la trobada digital, Aragonès ha insistit que la sortida a la crisi de la covid-19 no pot ser igual que la que es va fer amb la crisi de 2008. Ha dit que l’austeritat “no val” i que cal fer “tot el contrari amb una “expansió de la despesa pública”. Per això, ha dit que l’anunci de fons europeu de reconstrucció de 750.000 euros hauria de comptar únicament amb transferències per les econòmiques “més castigades”. En qualsevol cas, ha celebrat que s’hagi impulsat la mesura i ha esperat que es “concreti” després dels debats als diferents parlaments d’Europa. Tot i “l’optimisme” que li ha generat la decisió de la UE ha lamentat la gestió de l’Estat i ha dit que han actuat amb “incorrecció”, “lentitud” i de forma “insuficient”. Per això, ha dit que cal que augmentin el fons per les autonomies. Els ha emplaçat a prendre mesures “urgents” i a fer arribar els fons europeus a les comunitats.De fet, ha xifrat que l’impacte del coronavirus en els pressupostos catalans és d’uns 5.000 MEUR per la major despesa sanitària i educativa i el descens d’ingressos.Preguntat per un periodista sobre quan diners preveuen rebre del fons de 16.000 MEUR de l’Estat, Aragonès ha dit que segons les estimacions que tenen serien al voltant de 3.200 MEUR, una xifra que ha trobat “insuficient”.