Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Aragonès rebutja renunciar a la segona volta i urgeix JxCat a tancar un pacte “sense demores”

ACN Barcelona.-El candidat a la investidura, Pere Aragonès, ha rebutjat renunciar a la segona volta del ple de la investidura tal com li ha demanat el president de JxCat al […]

Avatar
Agències 26/03/2021

ACN Barcelona.-El candidat a la investidura, Pere Aragonès, ha rebutjat renunciar a la segona volta del ple de la investidura tal com li ha demanat el president de JxCat al Parlament, Albert Batet. Així doncs, ha assegurat que hi haurà un segon debat diumenge o dimarts, quan decideixi la presidència del Parlament. Segons Aragonès, les diferències entre ERC i JxCat “no són insalvables” i són més petites que en processos d’investidures anteriors. En aquest sentit, ha urgit Junts a arribar a un pacte “sense demores” per “l’urgència” de formar un Govern. Aragonès també ha valorat el paper de Carles Puigdemont en la internacionalització del conflicte però també a volgut defensar la “legitimitat” dels presidents que escollirà el Parlament.

Aragonès s’ha mostrat disposat a reunir-se avui mateix quan acabi el ple d’investidura i continuar al llarg del cap de setmana per tal d’arribar a un acord en la segona votació. I ha assegurat que ara les diferències són “molt més petites” que en el cas de la investidura de Puigdemont. “Si allò ho vam resoldre en qüestió d’hores, ara ho podem resoldre amb els dies que queden fins a la nova votació”, ha insistit. De fet, Aragonès ha argumentat que és la seva obligació que es torni a produir el debat d’investidura i ha fet referència al respecte als electors i també a l’acord amb els diputats de la CUP. “Reunim-nos 24 hores permanentment”, ha conclòs.El candidat a la investidura s’ha agafat a un punt del programa electoral de JxCat que fa referència a les aliances internacionals i que advoca per sol·licitar una intervenció dels organismes europeus per assolir un referèndum acordat i vinculant en cas de superar el 50% de vots independentistes el 14-F. Una petició internacional que, segons Aragonès, s’ha de fer havent posat en marxa els mecanismes de diàleg amb l’Estat. “La seva frase del programa electoral, l’accepto. Ens podem posar d’acord ja”, ha insistit Aragonès posant l’accent en el fet que les diferències entre ERC i JxCat són “matisos”.”No veig diferències que ens impedeixin avui sortir amb un govern fort i que es posi ja a treballar. Si necessitem complementar espais de treball i de coordinació, som-hi. Jo vull sumar amb la CUP perquè l’independentisme és plural i exigeix que trobem els instruments per poder-nos coordinar”, ha defensat.Aragonès ha ofert a JxCat un nou govern en què es millorin els mecanismes de coordinació, les lleialtats i el treball col·lectiu i ha remarcat que el futur és dels governs de coalició. “El que tenim entre mans és tan important que no admet demores innecessàries. Som a temps en el debat d’avui o en el debat d’aquí a dos dies, el dia que decideixi la presidència del Parlament que se celebri el segon debat”, ha afirmat. I és que el reglament de la cambra catalana contempla que el candidat a la investidura es pot sotmetre a una segona votació al cap de dos dies, però no especifica si són dies hàbils o naturals.Després que Batet li hagi retret que ERC hagi tancat primer un acord amb la CUP, quan només tenen 9 diputats enfront dels 32 de Junts, Aragonès li ha respost que “no es tracta de la taula de’n Bernat”, que segons la dita, qui no hi és no hi és comptat, sinó que “es tracta de sumar amb el màxim de gent”.