Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Aragonès: “La legalitat actual no pot ser el límit del debat polític”

ACN Barcelona.-El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha defensat que la legalitat actual no pot ser el límit del debat polític i del diàleg amb l’Estat. En […]

Avatar
Agències 11/04/2019

ACN Barcelona.-El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha defensat que la legalitat actual no pot ser el límit del debat polític i del diàleg amb l’Estat. En el marc d’una interpel·lació al ple el Parlament, Aragonès ha denunciat un “segrest doctrinari” de la Constitució amb una visió “cada vegada més restrictiva” i la construcció de l’independentisme com a “enemic interior”. D’altra banda, el vicepresident ha defensat el document de Pedralbes acordat amb el govern de Sánchez el passat desembre i ha afegit que “tard o d’hora s’haurà de reprendre” per construir un diàleg amb l’Estat.

Aragonès ha argumentat que si es posés la legalitat com a límit del debat polític el Parlament no canviaria mai les lleis i es limitaria a fer interpel·lacions. “Hi ha qui diu que fem les propostes però que han d’encaixar dins de l’actual visió de la Constitució. Seria un debat acadèmic però no polític. Hem de fer les propostes, arribar a consensos i aquests consensos s’han de traduir en canvis normatius”, ha argumentat el vicepresident.De cara a les eleccions espanyoles del 28-A, Aragonès ha assenyalat que són una oportunitat perquè el Congrés i el Senat que surtin de les urnes “condicionaran en bona part les possibilitats del diàleg”. En aquest context, ha refermat que el Govern no s’aixeca de la taula i que espera que el nou govern hi segui per trobar una “solució democràtica”.Aragonès ha defensat que el document de Pedralbes pactat amb el govern de Sánchez establia els “elements bàsics que tard o d’hora s’hauran de reprendre” i ha destacat que en l’acord es coincidia que hi ha un problema que requereix una solució política i que aquesta solució ha de ser avalada amb seguretat jurídica. Uns elements que, segons el vicepresident, han de construir un diàleg que ha de portar a una negociació amb l’Estat. Per al Govern, segons ha recordat, la solució política ha de ser un referèndum sobre el futur de Catalunya en què es voti sobre la independència, és a dir, un referèndum sobre l’autodeterminació. Tot i el rebuig del govern espanyol a aquesta proposta, Aragonès ha defensat que el Govern ha de ser capaç de construir un marc de negociació i ha retret al govern de Sánchez que s’aixequés de la taula del diàleg per “pressions internes i externes”.