Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Aragonès i Sánchez acorden reactivar la taula de diàleg de governs la tercera setmana de setembre a Barcelona

ACN Madrid.-La taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa es reactivarà la setmana del 13 de setembre a Barcelona. Així ho han acordat els presidents, Pere Aragonès i […]

Avatar
Agències 29/06/2021

ACN Madrid.-La taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa es reactivarà la setmana del 13 de setembre a Barcelona. Així ho han acordat els presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, durant la reunió que han celebrat aquest dimarts a la tarda a la seu del govern espanyol. Durant la roda de premsa posterior, a la delegació de la Generalitat a Madrid, Aragonès ha constatat les posicions “allunyades” entre els dos governs. Sigui com sigui, el president de la Generalitat ha insistit en reclamar l’amnistia, l’autodeterminació, el retorn dels “exiliats”, i la fi de la “repressió” -inclosa la del Tribunal de Comptes-. “No serà fàcil perquè no renunciarem. Tenim tota l’ambició i determinació de defensar el referèndum i l’amnistia”, ha insistit.

“Diferències evidents”El diàleg s’ha reactivat avui a Madrid, on també s’han constatat les “diferències evidents” entre els dos governs. Així ho ha verbalitzat Aragonès en l’inici de la seva roda de premsa, després de reunir-se amb Sánchez durant dues hores i mitja. El president del Govern ha insistit que la trobada també ha servit per “reafirmar l’existència del conflicte” entre Catalunya i l’Estat -ja constatada en la Declaració de Pedralbes, i que aquest s’ha de resoldre “a través del diàleg i la negociació”.”No serà fàcil perquè no renunciarem. Seria molt fàcil si renunciéssim, però no ho farem”, ha advertit Aragonès. El president ha reiterat les distàncies entre els dos executius, alhora que ha asseverat que la part catalana no rebaixarà les seves pretensions: “Tenim tota l’ambició i determinació per defensar el referèndum sobre la independència, i l’amnistia”. De fet, Aragonès ha assegurat que serà la negociació “més complexa i difícil que haurà fet la Generalitat en la seva història contemporània”.En aquesta línia, Aragonès ha subratllat que la delegació catalana s’haurà de “carregar de perseverança, perspectiva i paciència”, i ha instat a les “majories de la societat” per forçar un referèndum perquè la ciutadania decideixi el futur del país. Així mateix, ha instat l’Estat a fer una proposta política per resoldre el conflicte, després que Sánchez no n’hagi concretat cap avui.Dos equipsEls dos equips de treball concretaran les properes setmanes la metodologia i l’ordre del dia de la reunió de la taula de diàleg del setembre. La delegació catalana la decidirà el Govern i serà “institucional” i “paritària” -en referència a l’equilibri entre els dos executius-.Aragonès no ha concretat, però, si els dos presidents hi assistiran. Tampoc ha aclarit si tots els membres de la part catalana hauran de formar part o no de l’executiu. Els equips detallaran aquests aspectes, així com l’ordre del dia i la metodologia de la trobada.D’altra banda, Aragonès també ha anunciat que la Comissió Bilateral entre la Generalitat i l’Estat es reunirà al juliol per abordar qüestions sectorials i fer seguiment de l’execució de les inversions en infraestructures a Catalunya. Precisament en aquest aspecte és on més s’ha avançat en la reunió amb Sánchez.