Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Aragonès diu que “no s’entendria” que el no d’ERC a la pròrroga condicioni el futur de la taula de diàleg amb l’Estat

ACN Martorell.-El vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha dit aquest dimecres que “no s’entendria” que el no dels republicans a la pròrroga de l’estat d’alarma condicionés […]

Avatar
Agències 20/05/2020

ACN Martorell.-El vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha dit aquest dimecres que “no s’entendria” que el no dels republicans a la pròrroga de l’estat d’alarma condicionés el futur de la taula de diàleg amb l’Estat. Després de visitar la factoria de Seat, Aragonès ha recordat que la taula és un compromís d’investidura per resoldre un conflicte polític que “no desapareix amb el coronavirus” i ha reclamat que es reuneixi “el més aviat possible” un cop s’aixequi l’estat d’alarma. Sobre el vot negatiu a la pròrroga, l’ha justificat per la negativa del govern espanyol a estudiar les quatre propostes dels republicans per una sortida “justa” de la crisi. “Ahir Sànchez va escollir Cs i no és una decisió neutral”, ha afegit.

Pere Aragonès ha insistit en el fet que ERC “ha fet tot el possible” per arribar a un acord amb l’executiu de Pedro Sánchez, però que després d’un intensa jornada de negociacions aquest dimarts no els ha quedat altre remei que votar no a la pròrroga de l’estat d’alarma per “coherència” amb les propostes que creuen necessàries per superar la crisi del coronavirus. “Són ells els que han decidit que ens mantinguem en el no”, ha reblat.El coordinador nacional d’ERC ha recordat que presentaven quatre propostes “justes” per una millor sortida de la crisi i que el govern espanyol “no s’ha mogut” ni ha volgut estudiar ni concretar cap d’elles perquè un acord amb la dreta de Cs “els surt més barat” que un compromís social amb ERC. Amb tot, el líder republicà ha matisat que tot i la negativa a la pròrroga estan “disposats” a seguir parlant amb el Govern.El vicepresident i conseller d’Economia ha recordat que el que reclama ERC és el retorn de les competències perquè sigui la Generalitat qui, amb la seva experiència en la gestió del sistema de salut, lideri la desescala; una prestació per tal que les famílies amb fills no hagin d’escollir entre la seva cura o anar a treballar i que els ajuntaments puguin disposar dels 1.500 milions d’euros de superàvit que tenen als bancs per sortir de la crisi. Propostes, ha afegit, que aposten per una sortida “justa i social” de la crisi i que l’Estat ha rebutjat a l’apostar per un acord amb Cs que “no és neutral”. També ha reivindicat el manteniment de la taula de diàleg amb l’Estat que, ha recordat, és “fonamental” pel futur de la legislatura ja que forma part dels acords d’investidura. Aragonès ha afirmat que el compromís de la seva formació amb el diàleg per solucionar el conflicte polític que viu Catalunya amb l’Estat es manté intacte i que cal preguntar a l’executiu de Sánchez i Iglesias si pensin complir o no amb el pactat.