Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Aragonès critica que un Tribunal de Comptes “polititzat” amenaci “amb la ruïna econòmica i la mort civil”

ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest divendres que el Tribunal de Comptes “amenaça amb la ruïna econòmica i la mort civil de desenes de persones”. […]

Agències 25/06/2021

ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest divendres que el Tribunal de Comptes “amenaça amb la ruïna econòmica i la mort civil de desenes de persones”. En una compareixença davant dels mitjans després de rebre la primera dosi de la vacuna contra la covid a la Fira de Barcelona, Aragonès ha criticat que el tribunal estigui “polititzat” i hagi dut a terme “un procediment que ha estat ple d’irregularitats”. En resposta al ministre de Transports, José Luis Ábalos, que ha afirmat en una entrevista a SER Catalunya que l’actuació del Tribunal de Comptes contra l’independentisme és una “pedra al camí” per al diàleg, Aragonès li ha respost que el govern espanyol té els “mecanismes clars” per aturar-ho.

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha dit que hi ha vies per fer que el tribunal “s’adapti al que li permet fer la normativa, que no és el que s’està fent en aquests moments en contra de desenes de persones”. “Si hi ha algun ministre del govern de l’Estat que considera que hi ha pedres en el camí o roques gegantines, a part de constatar-ho, que les treguin”, ha reblat. De fet, el Tribunal de Comptes ha rebutjat aquest divendres retardar la citació de la quarantena d’ex-alts càrrecs del Govern per les despeses en política exterior i del Diplocat del 2011 al 2017. Diversos investigats van recórrer i van demanar suspendre-la al·legant “indefensió”, però el tribunal ho rebutja i la manté per als propers 29 i 30 de juny, dies en què els comunicarà l’import de les fiances que els reclama. La taula de diàleg com a “inici d’un procés de negociació real”Aragonès ha emmarcat l’actuació del Tribunal de Comptes en la “repressió” al moviment independentista per part de l’Estat. “Si bé s’ha fet un pas amb l’excarceració dels presos i preses polítiques, la repressió encara continua”, ha avisat. Per això, el president ha demanat que la trobada amb el president espanyol, prevista pel dimarts de la setmana vinent, signifiqui “l’inici d’un procés de negociació real”.A la reunió, Aragonès ha explicat que hi anirà “amb tota la voluntat” de defensar l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació, així com “altres qüestions molt importants, com la gestió del fons europeus, en què volem tenir un protagonisme clar”.Tanmateix, el principal punt de la trobada amb Sánchez per part d’Aragonès serà “l’agenda per resoldre el conflicte polític”, detallada en “el full de ruta contra la repressió” que el president considera que va establir l’informe del Consell d’Europa. El president del Govern, però, encara no ha aclarit si la taula de diàleg es reunirà durant el mes de juliol o passarà a celebrar-se el setembre.