Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Aragonès creu que les protestes pels indults són “l’oposició reaccionària” de la “dreta nacionalista espanyola”

ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha carregat aquest dimarts contra aquells que promouen manifestacions i protestes contra els indults que podria concedir el govern espanyol als presos […]

Agències 01/06/2021

ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha carregat aquest dimarts contra aquells que promouen manifestacions i protestes contra els indults que podria concedir el govern espanyol als presos independentistes. Tot i reiterar que la seva aposta continua sent una llei d’amnistia i que els indults només serviran per “alleugerir el patiment i dolor” dels presos i les famílies, Aragonès no ha dubtat a l’hora de qualificar durament els que estan fent crides a oposar-s’hi frontal i públicament a la possible mesura de Moncloa. “Són manifestacions de la dreta nacionalista espanyola”, ha dit.

I és que per a Aragonès, la reacció dels contraris a l’indult era quasi bé esperable. “Qualsevol cosa que signifiqui demostrar una voluntat de resoldre el conflicte polític toparà amb l’oposició de la part més reaccionària de l’Estat. Tot el que avanci cap a la llibertat de Catalunya toparà amb això”, ha dit el president. Per a Aragonès, de fet, aquestes reaccions són “la història de sempre”. “La cosa és veure si ara l’esquerra espanyola pren la posició de sempre davant la dreta espanyolista o pren aquest cop una posició valenta”, ha dit referint-se al govern espanyol i el PSOE de Pedro Sánchez. Aragonès també ha aprofitat per a demanar a l’executiu espanyol que prengui una decisió sobre els indults “el més aviat possible” per a no “especular” amb què farà i quan. “Darrere hi ha el patiment i el dolor de les famílies”, ha recordat, tot apel·lant a la “vesant humana”. Després de reiterar que els indults són vistos com una mesura que pot pal·liar aquest dolor dels presos però “no és la solució política” que necessita el conflicte entre Catalunya i Espanya, ha assegurat que aquest és un posicionament compartit per tots els membres del Govern. Sobre què n’opinen els presos, però, Aragonès ha rebutjat parlar per ells i ha reclamat que l’opinió sobre això se li ha de preguntar als propis presos. A qui sí ha volgut respondre és a la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que va dir que la concessió dels indults suposava un afebliment del moviment independentista. “A l’independentisme no ens desarma res, només la voluntat de la ciutadania. I com ens acompanya, seguim endavant”, ha dit Aragonès.Per últim, preguntat pel seu parer sobre la reforma del codi penal que prepara el govern espanyol per a modificar el delicte de sedició, el president de la Generalitat ha evitat pronunciar-s’hi i ja ha avisat que no s’hi posicionarà fins a conèixer el text exacte que proposa l’Estat. “Ho estudiarem si hi ha una proposta. De moment, no tenim detalls”, ha dit.