Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

Aragonès creu que la moció de censura de Vox està “destinada al fracàs” i aposta per “batallar” contra l’extrema dreta

|

- Publicitat -

ACN Santiago de Xile – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apuntat que la moció de censura de Vox contra el president espanyol, Pedro Sánchez, està “destinada al fracàs”. En una atenció als mitjans des de Santiago de Xile, en l’última parada del viatge a Llatinoamèrica, Aragonès ha afegit que Catalunya ha estat “sempre” un “baluard” contra l’extrema dreta. El president ha subratllat que la “millor manera” de “batallar-la” és impedir qualsevol acord amb Vox, i “combatre les raons de fons”. Aragonès ha advertit que la formació ultra utilitza l'”angoixa” de la ciutadania per dividir la societat i establir discriminació cap a una part de la ciutadania, i l’Estat per atacat Catalunya. “Contra això, tota la fermesa democràtica”, ha conclòs Aragonès.

L’economista Ramón Tamames protagonitzarà dimarts i dimecres la segona moció de censura de Vox, abocada al fracàs només amb suport del partit de Santiago Abascal i l’abstenció del PP. El seu discurs –ja filtrat- no seguirà estrictament la línia de Vox, com tampoc, possiblement, les seves rèpliques.

Publicitat

Tamames intervindrà des de l’escó d’Abascal, que previsiblement serà al seient adjacent i li podrà donar indicacions, malgrat que la Meritxell Batet li havia ofert fer-ho des del centre de l’hemicicle. Feijóo no serà present a un debat que considera “un show” però que afecta el seu espai, i Sánchez encara no ha desgranat si serà ell qui farà la rèplica, cosa que deixa oberta la possibilitat que ho facin altres membres de l’executiu.

El debat de la moció de censura començarà aquest dimarts a les 09h amb una intervenció sense límit de temps del líder de la formació que la proposa, Santiago Abscal. Després el seguirà el discurs del candidat, Ramón Tamames, també sense límit de temps, i després el govern espanyol li podrà donar rèplica amb una intervenció del president o algun dels seus membres, també sense límit de temps.

Un cop superada aquesta fase, començaran les intervencions dels grups. Serà de menor a major, de manera que els primers a intervenir seran els membres del Grup Mixt (amb la CUP), seguits de Bildu, PNB, Cs, el Grup Plural (amb Junts), ERC, Podem, Vox, PP i PSOE. Cada formació disposarà d’un temps d’intervenció de 30 minuts i 10 més de contrarèplica.

El debat s’allargarà fins dimarts al migdia i acabarà amb una votació on amb tota probabilitat la moció de censura quedarà rebutjada amb els únics suports dels 52 diputats de Vox i l’abstenció del PP. Per prosperar, la moció de censura hauria de rebre el suport de la majoria absoluta de la cambra, 176 diputats.

<strong>Tamames intervindrà des de l’escó d’Abascal</strong>

Tamames intervindrà des de l’escó de Santiago Abascal, però aquesta no era la primera opció. En un primer moment, en atenció als seus problemes de mobilitat –té 89 anys- la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va oferir al candidat de la moció de censura la possibilitat d’intervenir des d’un espai al centre de l’hemicicle, on habitualment es troben els serveis de taquigrafia.

Segons fonts parlamentàries, Tamames ho veia amb bons ulls, però en una reunió posterior entre Batet, Tamames i el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, es va acordar que finalment intervindrà i respondrà des de l’escó de Santiago Abascal, on el líder de Vox tindrà molt més a prop el candidat i on, eventualment, li podria donar indicacions.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió