Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Aragonès assegura que l’acord pel català és “ben proper” i que es treballa per “sumar el màxim d’actors”

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que l’acord pel català és “ben proper”. En una compareixença a Palau, conjunta amb el vicepresident, Jordi Puigneró, […]

Agències 24/05/2022

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que l’acord pel català és “ben proper”. En una compareixença a Palau, conjunta amb el vicepresident, Jordi Puigneró, per fer balanç del primer any de mandat, Aragonès ha subratllat que es continua treballant per “sumar el màxim d’actors”. El president ha tornat a agrair l'”esforç” als partits que continuen negociant per tancar una entesa que defensi la immersió lingüística i el model d’escola catalana. De la seva banda, Puigneró ha admès que “no hi ha garanties al 100%” que el marc legal que es prepara entre el Govern i el Parlament pugui blindar la llengua i aturar la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules.

Aragonès ha reiterat que els grups parlamentaris i el propi Govern continuen treballant “intensament” per “enfortir al màxim” el consens lingüístic i “sumar tots els actors”. “Ens juguem el futur de la societat, i ser una nació d’elecció i no d’imposició, amb la llengua catalana com a element aglutinador”, ha sentenciat.

El cap de l’executiu està “convençut” que l’acord es tancarà aviat -“és ben proper”, ha dit-, i ha afegit que es prendran les decisions que calgui en l’àmbit legislatiu, a partir del consens “ampli” a nivell parlamentari i social. El Govern ultima un decret llei, iniciativa que ha d’anar acompanyada amb la llei ‘ad hoc’ al Parlament: “Una va d’acord amb l’altra”, ha reiterat Aragonès.

De la seva banda, Puigneró ha reconegut que, mentre Catalunya formi part d’Espanya, no es tindran “mai al 100%” les “garanties” que el català estigui blindat, i que no s’apliqui la sentència del 25% de castellà a les aules. “Avui és un dia important, esperem que acabi tot bé i puguem celebrar el consens per l’acord pel català”, ha conclòs el vicepresident.

<strong>Suports pel pressupost del 2023</strong>

D’altra banda, Puigneró ha apunta que l’acord dels pressupostos de la Generalitat del 2022 amb els comuns “no predisposa” que els comptes del 2023 també s’hagin d’aprovar amb el grup de Jéssica Albiach. El vicepresident ha subratllat que el Govern parlarà “amb tothom”, inclosa la CUP. Així mateix, Aragonès ha garantit la “confiança” en el conseller d’Economia, Jaume Giró, que està realitzant els “treballs previs” per dissenyar el “context econòmic”, i determinar el volum d’ingressos de cara el 2023.

Fonts de la CUP consultades per l’ACN la setmana passada ja van advertir el Govern que, si els comptes del 2023 havien de ser “continuistes” amb els del 2022, seria “pràcticament impossible” que els cupaires hi puguin donar suport. De la seva banda, l’executiu manté que els anticapitalistes continuen sent el soci prioritari, malgrat admetre que no és el grup que estigui donant estabilitat al Govern.