Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Aragonès anuncia un acord amb la regió Sud de França per fixar criteris compartits sobre la contaminació en els ports

|

- Publicitat -

ACN Marsella – El president del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat un acord amb el president de la regió Sud de França, Renaud Muselier, per crear una “gran aliança” de ports amb l’objectiu de fixar criteris compartits sobre la contaminació. Així ho ha anunciat Aragonès després de reunir-se amb Muselier, en una trobada en què també s’han centrat a compartir “estratègies” per fer front a la sequera. Sobre l’aliança de ports, han detallat que, per ara, estarà integrada pels ports de Barcelona, Tarragona, Marsella, Niça i Toló. L’objectiu d’ambdós presidents és estendre el pacte “a tot la mediterrània”. “Si cadascun de nosaltres batallem individualment no ens en sortirem: les operadores buscaran ports que siguin menys exigents”, ha subratllat Aragonès.

Per ara, els detalls sobre l’acord no estan definits. Segons ha detallat el cap de l’executiu català, el pacte se signarà “en les setmanes vinents”. Ara com ara, l’objectiu passa per fixar criteris sobre la contaminació provocada pels creuers i el trànsit de mercaderies, i així “evitar la competència a la baixa”. És a dir, unificar la normativa a tots els ports per tal que no hi hagi territoris- més atractius per les operadores. “No es tracta de competir entre nosaltres per veure qui ofereix el port més barat i més fàcil per contaminar, sinó d’acordar uns estàndards conjunts”, ha insistit Aragonès.

Publicitat

En aquest sentit, el president del Govern ha explicat que el “nucli inicial” de l’acord tindrà el punt de sortida a Catalunya i a la regió Sud -que inclou el port de Marsella, Niça i Toló-. Tanmateix, la voluntat és “estendre’l” a altres ports del Mediterrani. “Es tracta que tots tinguem el mateix nivell d’exigència, i això s’ha de fer de forma acordada”, ha insistit.

Muselier i Aragonès han coincidit que ambdós territoris comparteixen “els mateixos problemes” i han celebrat que es tracta d’un “gran pas històric” per començar a avançar en la reducció d’emissions a la Mediterrània.

Amb tot, han detallat que l’aliança de ports també inclou una “aposta” per la creació d’una macroregió mediterrània centrada a impulsar “projectes compartits i la defensa dels interessos de la regió davant les institucions europees”.

<strong>Viatge a Marsella</strong>

L’acord entre Aragonès i Muselier s’emmarca en la visita que el cap de l’executiu català ha fet aquest dijous a Marsella. Durant el matí, Aragonès ha visitat la planta de producció d’hidrogen verd de Fons-sur-Mer, i s’ha trobat amb alguns dels responsables de GRTgaz, la principal operadora gasística de la regió.

A banda de la reunió amb el president de la regió Sud del país, el president del Govern també ha mantingut una reunió amb el president del Consell Mundial de l’Aigua, Loïc Fauchon. Així mateix, també està prevista una intervenció del cap de l’executiu durant la cimera Demain le Sud-Les Etats régionaux de l’eau.

<strong>Intervenció en la cimera ‘Demain le Sud-Les Etats régionaux de l’eau'</strong>

La visita del cap de l’executiu a Marsella ha acabat amb una intervenció a la cimera sobre aigua i sequera ‘Demain le Sud-Les Etats régionaux de l’eau’, que ha reunit el govern de la regió Sud Provença-Alps-Costa Blava per debatre temes d’aigua i sequera, així com diversos agents del sector de la gestió de l’aigua i el president del Consell Mundial de l’Aigua, Loic Fauchon.

En la seva intervenció, Aragonès ha admès que el gran repte de Catalunya és la manca d’aigua de pluja i, en aquest sentit, ha afirmat que el territori “afronta un futur amb més sequeres, que seran més freqüents i més intenses”.

Tanmateix, el president ha fet valdre l’obra del Govern i ha assegurat que l’executiu compta amb l’aprenentatge de la sequera del 2008. “Ens ha permès anticipar-nos i avançar algunes mesures perquè no arribin totes de cop, i fer-les progressives”, ha explicat. Amb tot, Aragonès ha insistit que l’aposta del futur pel que fa a la gestió de l’aigua passa per invertir en l’obtenció d’aquesta per usos no convencionals, com és la reutilització i la dessalinització. “Tenim la tecnologia, la ciència i la capacitat suficient per no haver d’esperar que plogui”, ha conclòs.

El pla de gestió de conques internes aprovat fa unes setmanes pel Govern disposa d’una inversió de 2.400 euros fins al 2027, que es destinaran a assolir que el 30% d’aigua que es consumeixi a Catalunya sigui procedent d’usos no convencionals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió