Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Aragonès acusa Sánchez de “defugir la feina que li toca” amb la proposta d’estat d’alarma per territoris

ACN Calonge i Sant Antoni.-El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha acusat el govern espanyol de “defugir la feina que li toca” i “intentar traspassar la feina als altres” amb […]

Avatar
Agències 26/08/2020

ACN Calonge i Sant Antoni.-El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha acusat el govern espanyol de “defugir la feina que li toca” i “intentar traspassar la feina als altres” amb la proposta que va fer ahir el president Pedro Sánchez a les Comunitats Autònomes de declarar l’estat d’alarma per territoris per contenir rebrots. Aragonès s’ha preguntat per què aquesta possibilitat es posa sobre la taula ara i no “a l’abril o al maig quan es demanava una gestió més propera i descentralitzada”. Més enllà d’això, el vicepresident ha criticat que Sánchez surti ara amb aquesta proposta quan la prioritat és allargar els ERTO més enllà del 30 de setembre i fixar una prestació per a la cura de fills en quarantena.

Aragonès, que ha participat aquest dimecres al cicle de conferències ‘Repensem l’Empordà’ a Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà), ha assegurat que el que ha proposat Sánchez “no és res que no estigui previst ja per la normativa” i ha qüestionat per què l’opció de declarar l’estat d’alarma per territoris sota el comandament dels presidents autonòmics “no es va fer a l’abril o al maig” quan reclamaven “una gestió més propera i més descentralitzada”.El vicepresident, però, ha instat a no quedar-se “mirant enrere” i establerts en la “crítica” sinó a fer “propostes en positiu”. I en aquest punt ha remarcat que en la situació actual, amb les mesures que s’han d’adoptar per frenar rebrots de la covid-19, Catalunya té “tots els instruments legals per poder-les aplicar”. Això sí, ha advertit que cal que “els epidemiòlegs facin d’epidemiòlegs i que els jutges facin de jutges, i no d’epidemiòlegs”, en referència a algunes resolucions judicials que, segons Aragonès, “sorprenen”. Pere Aragonès ha afirmat que “a vegades, el govern espanyol és molt hàbil per defugir la feina que li toca fer i intentar traspassar la feina als altres”. Segons el vicepresident, les prioritats ara per a l’Estat haurien de ser l’allargament dels ERTO més enllà del 30 de setembre i establir una prestació per a les famílies que hagin de tenir cura de fills en quarantena. “Quan tothom està demanant això, el govern espanyol treu la proposta de l’estat d’alarma, que facin la seva feina que nosaltres ja fem la nostra”, ha dit el vicepresident. Aragonès defensa que els ERTO s’haurien d’allargar fins a l’inici de la pròxima temporada d’estiu, és a dir fins a l’abril vinent, com a “baló d’oxigen” del nombrós nombre de famílies que es dediquen al sector turístic i que no han pogut treballar. També ha acusat l’Estat d’anar tard amb el disseny del retorn a les aules i ha remarcat que la Generalitat va presentar el primer pla a principis de juliol mentre el govern espanyol no ha convocat els consellers d’educació fins demà. “Hem anat treballant amb anticipació, qui digui que ho ha fet tot bé que s’ho revisi, però sí que hi ha hagut anticipació mentre anàvem tenint més informació del comportament del virus”, ha exposat el vicepresident.Aragonès ha assenyalat el pròxim curs escolar com “el més important en la història educativa” i ha exposat que hi ha el protocol a punt per quan es detectin casos de covid-19 en algun grup. “Volem donar tranquil·litat a les famílies perquè el retorn a l’escola és segur”, ha exposat el vicepresident que explica que el lleure d’estiu ha servit per comprovar el funcionament del treball en grups estables i aïllaments per grups en cas de detectar un cas, evitant el tancament total de l’activitat. Un aprenentatge que, remarca, es traslladarà a les aules a partir de setembre.