Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Aragonès, a Junts: “Confondre uns pressupostos amb un referèndum és barrejar coses quan no toca”

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha negat que ERC hagi abandonat l’independentisme i ha replicat a Junts que “confondre uns pressupostos amb un referèndum és […]

Agències 03/02/2023

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha negat que ERC hagi abandonat l’independentisme i ha replicat a Junts que “confondre uns pressupostos amb un referèndum és barrejar coses quan no toca”. “De la mateixa manera que Junts no abandona l’independentisme quan pacta amb el PSC a la Diputació de Barcelona ni quan Giró anava darrere el PSC per aprovar pressupostos”, ha argumentat en una entrevista a ‘TV3’. D’altra banda, ha negat que el Govern hagi cedit més que els socialistes i ha situat l’acord al “mig”. Aragonès ha dit que no li fa patir la situació de minoria al Parlament i ha recordat que s’han aprovat dos pressupostos seguits, quan feia vuit anys que no passava.

Aragonès ha defensat que “és normal que tothom cedeixi en una negociació” per tal que es pugui trobar un acord “al mig”. I això és el que el president considera que ha passat amb el PSC. “Una negociació de pressupostos no es fa per veure qui queda millor sinó per tenir més recursos per a la ciutadania”, ha afegit.

Pel que fa a les negociacions amb Junts, ha insistit que el Govern ha incorporat el 87% de les seves propostes i ha recordat que el partit de Jordi Turull i Laura Borràs també demanaven els projectes que el PSC ha posat sobre la taula.

Aragonès ha volgut remarcar que amb el PSC hi ha hagut un “acord de pressuposts” que no va més enllà. “Ni illa ha deixat de defensar que Catalunya ha de continuar formant part d’Espanya ni jo he deixat de ser independentista”, ha defensat.

En aquest context, el president ha demanat que hi hagi unitat dins de l’independentisme perquè, si no, l’Estat no es mourà i “tindrà mil excuses per no afrontar la situació”. Aragonès ha posat sobre la taula una proposta que ha anomenat acord de claredat i ha instat la part de l’independentisme que no el comparteix a fer una proposta. “Estic disposat a discutir totes les opcions, però que presentin una alternativa”, ha insistit.

Tot i estar en minoria al Parlament, amb 33 diputats, Aragonès ha dit que aquesta situació no li fa patir perquè fins ara han anat superant tots els objectius. “Anirem projecte a projecte i mesura a mesura com hem anat fent”, ha dit. I, en aquest sentit, ha subratllat que feia 8 anys que Catalunya no aprova pressupostos dos anys seguits.

<strong>Macroprojectes pactats amb el PSC</strong>

Aragonès ha reiterat que el model de la B-40 no és el que ell defensa i que ara té la mateixa opinió que abans d’acordar els comptes amb el PSC. Tot i així, ha argumentat que era “molt important desbloquejar els pressupostos” i ha afegit que tant els alcaldes afectats com una majoria del Parlament estan d’acord amb el tram entre Sabadell i Terrassa.

A partir d’ara, el president ha assegurat que el Govern treballarà per “mitigar” els efectes mediambientals i ha volgut remarcat que una cosa és aquesta connexió i una altra de diferent el “gran quart cinturó fins a Granollers”. Una gran infraestructura que, segons ha dit, “no està sobre la taula”.

En referència al Hard Rock, el president ha assegurat que l’acord de pressupostos “no canvia res” i que ja hi ha un procediment en marxa per modificar el pla director urbanístic. Ha destacat que els comptes per al 2023 també contemplen reindustrialització perquè el desenvolupament del Camp de Tarragona “no ha de quedar limitat a un complex d’oci”.

Sobre l’aeroport del Prat, l’acord amb el PSC estableix la “modernització” de la infraestructura i que “guanyi capacitat” evitant el concepte “ampliació”. Aragonès ha defensat que el Prat ha d’augmentar les connexions intercontinentals i alhora fer-ho amb una afectació mínima de l’entorn natural. I per posar-ho en pràctica, segons ha dit, cal estudiar-ho tècnicament en la comissió de treball que estableix l’acord de pressupostos. “Sense apriorismes tècnics. Que és el que hauríem d’haver fet des del principi quan Aena ens va plantejar sí o no a la seva proposta”, ha dit.

Aragonès diu que no es resigna que l’única possibilitat sigui l’ampliació que ha plantejat Aena i considera que hi ha “moltes opcions”.

<strong>Habitatge</strong>

Preguntat pel motiu pel qual els pressupostos contemplen una reducció de la partida destinada a l’habitatge, Aragonès ha argumentat que els comptes del 2023 no inclouen els fons Next Generation que van arribar l’any passat destinats a aquest àmbit i que s’aniran gastant al llarg d’aquest any. Així doncs, segons Aragonès, “a la pràctica” hi haurà més recursos per a habitatge.