Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Aquest ha estat l’abril més plujós dels darrers 107 anys a Collserola

ACN Barcelona.-Aquest mes d’abril ha estat “excepcional plujós al litoral i prelitoral”, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Alguns registres de precipitació han estat “inèdits per a un […]

Avatar
Agències 04/05/2020

ACN Barcelona.-Aquest mes d’abril ha estat “excepcional plujós al litoral i prelitoral”, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Alguns registres de precipitació han estat “inèdits per a un mes d’abril” en alguns sectors com és el cas de l’Observatori Fabra de Barcelona, ubicat a Barcelona. La precipitació acumulada mensual en aquest punt ha estat de 254,6 mm, les dades més altes d’aquesta sèrie de 107 anys de dades, que significa un 454% de la seva mitjana climàtica d’abril. La distribució de les anomalies de la precipitació a Catalunya mostra un clar gradient sud-est a nord-oest. La precipitació ha estat per sota de la mitjana climàtica a gran part del Pirineu, sobretot al Pallars Sobirà.

L’acumulació de pluja ha estat “excepcional” a l’àrea metropolitana de Barcelona, molt especialment a la pròpia ciutat de Barcelona, al sud del Baix Llobregat i a l’entorn de Collserola, a més de punts del Baix Empordà, de la Selva i del massís dels Ports, on s’han recollit més de 250 mm.Entre el 29 de març i el 2 d’abril Catalunya va patir un episodi de precipitació provocat per la formació d’una pertorbació freda a nivells mitjans i alts que es va ubicar al sud-oest de la península Ibèrica. A més a partir del dia 1 es va formar una petita baixa a les illes Balears i va comportar un flux de llevant en superfície.El 13 i 14 d’abril, amb una depressió aïllada a nivells mitjans a l’oest de Portugal i un lleuger flux de llevant a Catalunya, es van recollir més de 20 mm a la meitat nord del litoral i prelitoral i fins a més de 50 mm al litoral del Baix Empordà i la desembocadura de la Tordera.Entre el 18 d’abril a la tarda i el 22 al matí Catalunya va patir l’episodi de precipitació més abundant d’aquesta plujosa primavera, amb màxims de més de 200 mm al litoral Central i més de 100 mm a bona part del litoral i prelitoral, així com al sud de la Catalunya Central. En general les quantitats de precipitació no van ser tan importants com les de l’excepcional temporal de finals de gener d’enguany, però es van tornar a produir crescudes importants als trams finals de rius com el Gaià, el Llobregat, el Besòs, la Tordera, l’Onyar, el Daró o el Ter.Entre els dies 23 i 29 es va produir un episodi de ruixats que van ser més freqüents al nord del país, amb acumulacions de fins a més de 50 mm a punts aïllats del Pirineu.El mes es pot qualificar de “càlid” a gran part de Catalunya, i “molt càlid” a l’Aran, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquestes anomalies de temperatura han estat fruit d’una configuració sinòptica marcada per una inhibició de les masses fredes d’altes latituds en relació al flux de l’est o del sud-est associat a les pertorbacions que van visitar Catalunya a l’abril.