ACN Girona – L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) investiga les subvencions que el Festival Temporada Alta ha rebut de l’Ajuntament de Girona i el sistema de venda d’entrades als equipaments municipals. Segons ha avançat el Diari de Girona, l’OAC ha enviat un requeriment al consistori perquè li enviï de quina manera es gestionen i justifiquen les ajudes i qui s’encarrega de vendre les entrades (actualment, una empresa escollida per concurs). La petició se circumscriu a partir de l’any 2015 en endavant, perquè deriva d’una denúncia que ja va portar Antifrau a investigar el període 2011-2015. L’Ajuntament assegura que, arran d’aquella investigació, ja es va canviar allò que pertocava i que les ajudes estan “convenientment acreditades i validades”.
L’origen del requeriment que Antifrau ha enviat a l’Ajuntament de Girona és una denúncia presentada l’any 2016, que alertava de “presumptes conductes reprovables” al voltant de les subvencions públiques que rebia el Festival Temporada Alta. Arran d’això, l’OAC va obrir una investigació i, tot i que el certamen se celebrava des del 1992, “per raons d’eficàcia”, va decidir acotar-la al període comprès entre els anys 2011 i 2015.
La investigació va concloure que la manera com s’articulava la relació entre l’Ajuntament i el certamen -impulsat per l’empresa Bitò Produccions SL- no era la que pertocava. Periòdicament, les dues parts signaven un conveni de col·laboració que, de facto, suposava que “l’organització, la producció i l’execució” del Temporada Alta anessin a càrrec de l’empresa.
Ara bé, el festival també rebia subvencions d’altres institucions (com la Diputació, l’Ajuntament de Salt, el Ministeri de Cultura o la Generalitat). I totes elles, recollia Antifrau, creien que el festival era “una activitat assumida i prestada per l’Ajuntament de Girona”. Perquè les ajudes s’atorgaven “prèvia sol·licitud” del consistori i “a favor exclusivament d’aquest, esdevenint aquesta institució la beneficiària de la subvenció”.
Segons l’OAC, els diferents convenis vindrien a ser “una cessió directa” del Festival Temporada Alta. I en aquest cas, subratllava Antifrau, quan l’Ajuntament de Girona “pren la decisió d’utilitzar una modalitat de gestió indirecta, per força ha de recórrer a les fórmules i als procediments de contractació previstos en la normativa de contractes del sector públic”. És a dir, que s’hauria d’haver convocat concurs.
<strong>Més enllà del festival</strong>
D’altra banda, segons ha avançat també el Diari de Girona, Antifrau alertava que el conveni que l’Ajuntament va signar l’any 2012 amb Bitò Produccions SL “incloïa una proposta de servei de venda d’entrades realitzada per la mercantil que va més enllà de la programació prevista per al festival”. Perquè l’acord facultava l’empresa per vendre no només entrades per al Temporada Alta, sinó per a “espectacles programats” als diferents espais on es feia el certamen -com el Teatre Municipal- “i que no formin part de la programació del festival”.
En el marc d’aquesta investigació, Antifrau també va alertar que, tot i que les ajudes que va rebre el Temporada Alta “semblen haver estat aplicats en la seva totalitat a la finalitat per a la qual han estat atorgats”, l’Ajuntament de Girona hauria d’haver estat més curós a l’hora de controlar-les.
<strong>”Semblen haver-se alterat”</strong>
Arran del resultat de la investigació d’Antifrau, i de les recomanacions que va fer l’Oficina, l’Ajuntament de Girona ja va impulsar canvis tant en les subvencions com en el sistema de venda d’entrades (que ara es treu a concurs, i del qual se n’encarrega l’empresa Koobin). De fet, l’OAC ja deixa clar que, a partir del 2015, “els precedents fàctics constatats semblen haver-se alterat”.
Antifrau recull, per exemple, que des del juliol del 2018 el consistori “ha deixat de ser coorganitzador” del Temporada Alta, i que allò que fa ara és fomentar el certamen. “L’Ajuntament concedeix una subvenció nominativa prevista al pressupost general de l’entitat i formalitza el conveni exclusivament per a la concessió d’aquesta”, subratlla l’OAC.
Atenent a la seva funció de “control i fiscalització”, però, Antifrau vol tenir la certesa que s’ha esmenat allò que calia. I per això, ara ha enviat un requeriment a l’Ajuntament de Girona. Li demana que, en el termini d’un mes, l’informi sobre com es duu a terme el sistema d’entrades als equipaments municipals i quin és el procés de “gestió i justificació” de la subvenció que s’atorga a Bitò Produccions SL per al Festival Temporada Alta.
La petició se circumscriu a partir de l’any 2015 en endavant (és a dir, just després de l’últim exercici investigat). Al requeriment, Antifrau també demana que “si s’escau, també s’aporti la resposta rebuda de la Comissió Europea respecte els ajuts a la cultura i a la conservació del patrimoni, davant la comunicació que avança el conveni formalitzat l’any 2018” entre el consistori gironí i el festival.
<strong>”Correcte funcionament i gestió”</strong>
L’Ajuntament de Girona assegura que està treballant per facilitar a l’OAC tota la documentació que se’ls demana, i que “acredita el correcte funcionament i gestió en la relació amb el Festival Temporada Alta”. El consistori recorda que el sistema de venda d’entrades surt ara “a concurs públic” i que tant la gestió com la justificació de la subvenció, “convenientment acreditada i validada per part de la Comissió Europea”, es fa com pertoca.
“L’Ajuntament ha adaptat els procediments administratius relacionats amb el Festival Temporada Alta a les recomanacions de la mateixa Oficina Antifrau”, recull el consistori. I conclou: “En els propers dies es transmetrà tota la informació requerida, com l’Ajuntament ha fet sempre que se li ha demanat”.