Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Anna Grau garanteix que no investirà ningú “a fons perdut” i posa com a exemple la “traïció” de Valls

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’alcaldable de Ciutadans (Cs) a Barcelona, Anna Grau, garanteix que no investirà ningú “a fons perdut”. “Per això m’estimo més votar-me a mi”, diu en una entrevista a l’ACN, en la qual critica que Manuel Valls investís Ada Colau com a alcaldessa “a canvi de res” en un acte de “traïció”. És per això que defensa que, si es dona suport a algun altre candidat, hi ha d’haver una negociació a partir de propostes concretes, i es nega a anar a l’Ajuntament “amb el cul llogat”. La candidata assenyala que no se sent “particularment pròxima” a Valents i al PP. Creu que Valents està “als antípodes” de Cs i és un partit “molt ultraconservador”, mentre que considera que els populars són un partit “fallit” a Catalunya.

Segons Grau, la coalició entre Cs i Barcelona pel Canvi (després rebatejat com Valents) en les últimes eleccions municipals va ser “anormal” i un “error important” que es va constatar en el moment en què Valls va investir Colau, una “decepció i traïció”. “Val més treure 3 o 4 regidors ben trets que 6 de mala manera. Va mancar confiança interna en el projecte, es va anar a buscar fora el que hi havia a dins”, afirma preguntada per les projeccions de resultats que preveu tenint en compte que en les anteriors eleccions les dues formacions van sumar 6 regidors.

Publicitat

És per això que d’aquell “desastre”, diu Grau, se n’ha après i ella té clar que vol que la seva llista sigui només “amb gent de la pedrera”.

Sobre possibles investidures o pactes, assenyala que ja s’hi trobarà, i que decidirà segons les propostes que hi hagi sobre la taula, perquè el seu interès no és “pactar”, és “implantar” el seu programa. De moment, diu, encara no sap “què volen fer” les altres formacions que concorren. “L’única que sé què vol fer és l’Ada Colau”, indica.

<strong>Possibles acords amb totes les forces</strong>

Grau no tanca les portes a acords concrets amb altres formacions i cita l’exemple de com al Parlament Cs i Junts han arribat a un acord per portar una llei per combatre l’ocupació delinqüencial o com Cs ha pogut votar amb ERC una moció per regularitzar el treball sexual voluntari. Per això, fins i tot veu possible arribar a acords amb “un independentista o un independentista penedit” sempre que accepti la seva política perquè l’Ajuntament sigui bilingüe “sí o sí”.

D’altra banda, marca distàncies amb el PP i Valents. De fet, Grau diu que la formació liderada per Eva Parera està a “les antípodes” de Cs perquè “està fundat per una persona que no té una cultura de partit polític, té una cultura de lobby”. Per contra, nega que Cs sigui “de l’Ibex” i diu que és “el partit de la gent”. “Som un partit molt normalet i molt auster”, afegeix. A més a més, creu que Valents és “molt ultraconservador”. “Jo defenso l’eutanàsia, l’avortament, la regulació del treball sexual voluntari… No n’hi ha prou de dir ‘sóc un partit constitucionalista'”, ha argumentat.

<strong>Urbanisme “de rescat”</strong>

Grau critica polítiques urbanístiques i de mobilitat dutes a terme durant el mandat dels comuns i el PSC i assenyala que la Superilla de l’Eixample serà “el llegat més trist de l’era Colau”. També veu amb mals ulls la connexió del tramvia per la Diagonal i considera que caldria ampliar els carrils de circulació a Gran Via i recuperar la connectivitat mar i muntanya a Via Laietana. Segons ella, Barcelona pateix “un ictus circulatori” i per això cal “un urbanisme de rescat”.

“Quan nosaltres puguem decidir sobre l’urbanisme de Barcelona pararem tots els experiments i eliminarem tot allò que és reversible”, diu sobre “les cantonades de plastidecor” o els coixins berlinesos. Respecte a la Superilla de l’Eixample, entén que costaria molt revertir-la fins al punt que és dissuasiu fer-ho per l’impacte econòmic i d’obres.

L’alcaldable de Cs considera que el model de ciutat de Colau és “de dibuixos animats”, mentre que el model ha de respondre “a tots els ciutadans i totes les edats”, i no només ser pensada per als nens i per anar en bici o patinet.

<strong>Turisme i seguretat</strong>

En relació amb el turisme, lamenta que el govern de Colau hagi “declarat la guerra” als hotels, els creuers, l’oci nocturn o els pisos turístics. “Barcelona és una ciutat que atrau gent pel seu estil de vida”, defensa. En aquest sentit, diu que si bé s’ha de regular el turisme no es poden orientar totes les polítiques al decreixement. “Ha de viure només del turisme? No, però és el 13% directe del PIB de Barcelona”, argumenta.

Sobre seguretat, la candidata liberal declara que Barcelona és insegura i nega que sigui una percepció. Davant d’això, reivindica, calen entre 1.200 i 1.500 agents més de la Guàrdia Urbana i més suport als cossos policials per part de les autoritats. També planteja que hi hagi més comissaries obertes de nit i que es creï una unitat específica per actuar en pisos ocupats. A banda, assenyala que la unitat antidisturbis del cos de policial local ha de poder actuar també.

<strong>L’Ajuntament, avalador per al lloguer dels joves</strong>

En matèria d’habitatge, Grau és partidària d’eliminar la reserva del 30% de noves promocions a habitatge protegit, qüestiona els resultats de regular els lloguers i centra les solucions en “actuar sobre les garanties de la propietat” i oferir “incentius”. Segons ella, un dels problemes que es troben molts joves té a veure amb els requisits que es demanen per accedir a llogar un pis, com ara una quantia de nòmines, una fiança o un avalador. “Això és molt complicat”, diu.

Per això, a curt termini proposa que l’Ajuntament faci de mediador i pugui avalar el jove i fer-se càrrec d’un eventual impagament. “Imagino que alguna immobiliària es posaria nerviosa, però si és una mesura d’emergència reservada a la gent jove això sí que ajudaria els joves a trobar lloguer”, conclou. A llarg termini, defensa avançar cap a nous models de convivència com el ‘coliving’, com a alternativa a compartir pis i lavabo, que és “una cosa molt agressiva”.

<strong>Retorn a la fiscalitat del 2019</strong>

La candidata de la formació taronja reclama tornar a la fiscalitat municipal del 2019 i suggereix auditar en què es gasten els diners i “reassignar-los millor”. Critica, entre altres, l’augment de la taxa de Cementiris, la creació de la taxa de recollida de residus o l’increment de la taxa de terrasses tot i la posterior bonificació. “Això és un xantatge fiscal”, diu sobre aquest darrer impost.

Per tot plegat, defensa recuperar la fiscalitat prèvia i treu pit del fet que Cs no hagi facilitat l’aprovació de cap dels pressupostos durant el mandat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió