Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Ángel Sala reivindica la diversitat del Festival de Sitges amb “un cinema català molt potent”

|

- Publicitat -

ACN Sitges – La 55a edició del Festival de cinema de Sitges ha començat aquest dijous amb la gala inaugural i la projecció de la pel·lícula de terror ‘Venus’, de Jaume Balagueró. El director del certamen, Ángel Sala, ha donat el tret de sortida a la nova edició en una gala en la qual ha reivindicat la diversitat de la programació amb “un cinema català molt potent”. El gran protagonista de la inauguració ha estat el cineasta Jaume Balagueró i la seva nova pel·lícula d’horror ‘Venus’. El certamen celebra en aquesta edició els 40 anys del clàssic ‘Tron’, que s’ha convertit en el leitmotiv d’aquest any.

Sala ha destacat que el programa d’enguany té “molta diversitat” amb propostes cinematogràfiques catalanes molt potents. “Som una potència en cinema fantàstic i en cultura popular”, ha assenyalat. Ha remarcat que Catalunya presenta “produccions impressionants”. El director del festival espera també que la incorporació de la dona en la direcció de cinema fantàstic es produeixi aviat. 

Publicitat

Així mateix, ha apuntat que el festival també mostra la diversitat de formes d’entendre el cinema fantàstic com es veu en les seves seccions. “El fantàstic és molt ric i no volem mirar al 2018 o el 2019, sinó que parlarem de cinema del futur i no del festival d’abans”, ha dit.

Per la seva part, la directora general de la Fundació Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, Mònica Garcia, ha recordat que 1982 va representar “una època daurada del cinema fantàstic amb molts títols” com per exemple ‘Tron’. Garcia ha reivindicat també el projecte Woman in fan.

Jaume Balagueró ha pujat a l’escenari amb l’equip de ‘Venus’ abans de la seva projecció. El cineasta català ha recordat que fa un any al Festival de Sitges van presentar el projecte de ‘Venus’ i avui presenten el film. Balagueró ha tingut paraules d’agraïment vers els actors que han participat en la pel·lícula.

<strong>Visites</strong>

En aquesta edició, visitaran el festival, entre d’altres, el director Michel Hazanavicius; la popular actriu Eva Green; Robert Englund, l’actor de Freddy Krueger, i Lee Jung-Jae, protagonista d’’El joc del calamar’. El cineasta Dario Argento rebrà el nou Golden Honorary Award, i Edgar Wright i Neil Marshall rebran el Premi Màquina del Temps. L’especialista en efectes especials i maquillatge Colin Arthur rebrà el Gran Premi Honorífic del certamen. Arthur va participar en pel·lícules com ‘Conan el bárbaro’ o ‘El resplandor’. Així mateix, el Premi Méliès d’Or serà concedit a Claudio Simonetti, compositor d’alguns dels títols més emblemàtics de Dario Argento. 

<strong>Programació</strong>

El Festival de Sitges rebrà les “últimes novetats” del cinema de gènere internacional. L’òpera prima de Goran Stolevski, ‘You Won’t Be Alone’, portarà una bona dosi de folk-horror al festival, ambientada en un aïllat poble de muntanya en la Macedònia del segle XIX i protagonitzada per Noomi Rapace. ‘After Yang’, la cinta de ciència ficció futurista de Kogonada amb Colin Farrell es veurà a Sitges, un film “delicat” sobre un món post-humà. El thriller psicològic ‘Resurrection’, dirigit per Andrew Semans i amb “grans interpretacions” de Rebecca Hall i Tim Roth, renova el gènere “fugint de clixés en la història d’una dona d’èxit enfrontada a traumes del passat”. 

Justin Benson i Aaron Moorhead, exponents de la ciència ficció de baix pressupost, tornen a Sitges amb ‘Something in the Dirt’, un “imaginatiu trencaclosques” amb fenòmens sobrenaturals. El futur postapocalíptic s’explora a ‘Vesper’, de Kristina Buozyte i Bruno Samper, distopia belga amb una fotografia “enlluernadora” que construeix un món després del col·lapse de l’ecosistema terrestre. També des de Bèlgica arriba ‘Megalomaniac’, cinta fantasmagòrica i gore dirigida per Karim Ouelhaj, vencedora de Fantasia 2022. 

En el terreny del terror hi haurà propostes com la britànica ‘Enys Men’, de Mark Jenkin, un estudi hipnòtic i inquietant sobre la soledat. A ‘The Tower’, de Guillaume Nicloux, els habitants d’una torre d’habitatges s’adonen que un vel negre obstrueix totes les finestres i la porta principal de l’edifici. De Dinamarca arriba el terror social de ‘Speak No Evil’, on el director Christian Tafdrup garanteix “sadisme i crueltat”.

Dario Argento torna al festival una dècada després del seu últim treball ‘Drácula 3D’ amb ‘Occhiali Neri (Dark Glasses)’, un film sobre una jove invident que, amb l’ajuda d’un nen xinès, intenta acabar amb un assassí en sèrie. El cineasta francès Quentin Dupieux presentarà a Sitges les seves dues últimes pel·lícules. Per una banda, ‘Incroyable mais vrais’, amb un repartiment format per Alain Chabat, Léa Drucker, Anaïs Demoustier i Benoît Magimel, i que narra una comèdia sobre un matrimoni. Per altra, ‘Fumer fait tousser’, en la qual Dupieux proposa una sàtira del cinema de superherois, amb tortugues demoníaques, que es va presentar a Cannes en secció oficial fora de concurs i que torna a comptar amb Anaïs Demoustier i Alain Chabat, als quals s’uneixen Adèle Exarchopoulos, Vincent Lacoste i Benoît Poelvoorde.

<strong>‘La piedad’, ‘Cerdita’, ‘As bestas’…</strong>

En aquesta edició, el certamen projectaran cinema espanyol i català de gènere com ‘La piedad’, d’Eduardo Casanova; l’”angoixant i pertorbadora” ‘Cerdita’, el debut de Carlota Pereda després del seu curtmetratge homònim guanyador del Goya i la coproducció catalana ‘As bestas’ de Rodrigo Sorogoyen, un thriller fosc i incòmode. S’estrenarà mundialment la mitologia fantàstica ‘Irati’ de Paul Urkijo, ‘Viejos’, el film de terror dirigit per Raül Cerezo i Fernando González Gómez, ‘Asombrosa Elisa’, de Sadrac González, ‘La paradoja de Antares’, de Luis Tinoco, i es projectarà l’esperada ‘Halloween ends’, de David Gordon Green.

També passarà pel certamen el documental ‘[REC] Terror sin pausa’, dirigit per Diego López-Fernández, i ‘Mantícora’, la nova pel·lícula dirigida per Carlos Vermut.

<strong>Cinema asiàtic </strong>

Les produccions asiàtiques arriben amb energies “renovades”. Des de Corea del Sud, el thriller ‘Emergency Declaration’, dirigit per Han Jae-rim, assegura acció dins un avió comercial que es veu obligat a fer un aterratge d’emergència. Un dels habituals del certamen, el japonès Takashi Miike, tancarà la trilogia ‘The Mole Song’ amb ‘Mole Song Final’, una comèdia “esbojarrada” sobre un policia d’incògnit que es converteix en yakuza. El taiwanès Chris Huang proposa amb ‘Demigod: The Legend Begins’ un film fantàstic d’arts marcials amb sorprenents efectes visuals sobre un metge que rep entrenament per convertir-se en un expert en espases.

La pel·lícula d’obertura de la secció Anima’t serà ‘Oink’, un film holandès dirigit per Mascha Halberstad en stop-motion sobre una nena de nou anys que rep com a regal del seu avi un porquet. La francesa ‘Princesse Dragon’, d’Anthony Roux i Jean-Jacques Denis, sobre una nena criada per dracs que viurà un viatge de descoberta, també es podrà veure al festival. Des de Colòmbia arribarà ‘La otra forma’, de Diego Felipe Guzmán, una història satírica per a adults que qüestiona els hàbits del món en què vivim. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió