Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

ANFAC i Faconauto demanen instal·lar 53.000 punts de recàrrega a Catalunya el 2030 per impulsar el vehicle elèctric

ACN Barcelona.-L’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC) i la patronal dels concessionaris (Faconauto) han proposat instal·lar més de 53.000 punts de recàrrega a Catalunya el 2030 per impulsar […]

Avatar
Agències 24/08/2021

ACN Barcelona.-L’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC) i la patronal dels concessionaris (Faconauto) han proposat instal·lar més de 53.000 punts de recàrrega a Catalunya el 2030 per impulsar la demanda de vehicles electrificats. Aquesta xifra és molt superior a la registrada actualment, de 3.282 punts de recàrrega d’accés públic. A l’Estat, les associacions han demanat comptar amb 70.000 punts de recàrrega d’accés públic el 2023; 120.000 el 2025, i 340.000 el 2030. L’objectiu d’aquesta proposta és contribuir a accelerar l’electrificació a Espanya, actualment amb una quota de mercat del 2% per als turismes elèctrics i del 4,2% per als híbrids endollables.

Les associacions consideren aquesta quota “clarament insuficient” i aposten per un impuls addicional de les infraestructures públiques de recàrrega per fomentar la demanda. En aquest sentit, ANFAC i Faconauto han reclamat al govern espanyol establir un full de ruta amb objectius “vinculants”. Per fer-ho, les entitats han demanat “evolucionar cap a un escenari òptim de desplegament” recolzat en un òrgan de governança i el desenvolupament de mesures “urgents”. Per una banda, aquest òrgan, depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha de permetre coordinar i monitoritzar el desplegament de la infraestructura. Per l’altra, les mesures han de fer front a les “nombroses” traves administratives i “barreres reguladores” per posar en marxa els punts de recàrrega.Per establir l’indicador sobre els punts necessaris i la seva distribució, les associacions han tingut en compte la previsió el parc de vehicles electrificats fins al 2030 i la quota de PIB per demarcació, entre altres factors. D’acord amb aquesta metodologia, les entitats consideren necessària una xarxa mínima d’11.342 punts de recàrrega d’accés públic el 2023 a Catalunya i 17.789 el 2025. Les dades s’han recollit en el Mapa de desplegament de punts de recàrrega d’accés públic per a vehicles electrificats a Catalunya amb l’objectiu de facilitar i impulsar el mercat de vehicles elèctrics de bateria i híbrids endollables per assolir un parc de tres milions de turismes a tot l’Estat el 2030, tal com estableix el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC).