Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Andrea Mayo reflexiona sobre el maltractament de manera “desacomplexada” a ‘La planta carnívora’

ACN Barcelona.-Flàvia Company publica sota l’heterònim d’Andrea Mayo (alhora nom d’un dels seus personatges) ‘La planta carnívora’ (Proa), una ficció “descarnada” sobre el maltractament, on hi reflexiona d’una manera “desacomplexada” […]

Avatar
Agències 04/02/2021

ACN Barcelona.-Flàvia Company publica sota l’heterònim d’Andrea Mayo (alhora nom d’un dels seus personatges) ‘La planta carnívora’ (Proa), una ficció “descarnada” sobre el maltractament, on hi reflexiona d’una manera “desacomplexada” i hi reprodueix les emocions de les persones “trencades”. A les seves pàgines, Company volia qüestionar per què el maltractament sempre s’aborda des de l’òptica de la persona que el suporta, i no de la persona que l’exerceix. Ha dit que no tornarà a publicar com a Flavia Company perquè és un cicle tancat, i h detallat que Mayo és més “una treballadora de camp, més plàstica, i no tant clarament filosofica”, a més de tenir més humor i ser més contestatària i provocadora, mentre Company és més respectuosa i espiritual.

Amb la metàfora de la planta carnívora, l’autora s’endinsa en una relació tòxica entre dues dones, en una història d’episodis breus, on la planta es converteix en un malson, una denúncia, la narració d’un setge i també una aposta a favor de la vida. “M’interessa moltíssim plantejar per què ens preguntem que algú aguanta, en lloc de preguntar-nos com és possible que algú faci a això a algú?”, ha dit. L’escriptora ha lamentat que gairebé sempre l’assumpte s’aborda des de l’òptica dels dèbils, no dels forts.