Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Ampli dispositiu policial en un desnonament que la PAH intenta aturar a Lleida

ACN Lleida.-Els Mossos d’Esquadra han desplegat un ampli dispositiu policial des de quarts de vuit del matí al carrer Alcalde Fuster de Lleida, on la PAH intenta aturar el desnonament […]

Avatar
Agències 09/10/2020

ACN Lleida.-Els Mossos d’Esquadra han desplegat un ampli dispositiu policial des de quarts de vuit del matí al carrer Alcalde Fuster de Lleida, on la PAH intenta aturar el desnonament de Ramon Toló, un home de 64 anys que viu amb una dona de 41 i el pare d’ella de 70, al número 4. Fins a dos quarts d’onze del matí hi ha hagut dos enfrontaments entre policia i activistes. En el primer, els Mossos han desallotjat els activistes de davant el portal i durant el segon han detingut una persona. Al pis també hi ha tres gossos i una quarantena de gats. És el segon dia que s’intenta desallotjar el pis. El primer intent es va fer dilluns però la PAH el va aconseguir aturar.

Ramon Toló té llogat el pis des de fa sis anys i va acollir pare i filla quan aquests van ser desnonats fa dos anys del carrer Alsamora de Lleida. Toló ha reconegut que feia un any que no pagava el lloguer perquè li van retirar l’atur però que havia anat pagant el que podia fins que es va assabentar de la denúncia del propietari.Desenes de membres de la PAH s’han concentrat davant de l’edifici des de les vuit de matí i s’han produït diversos enfrontaments amb els antiavalots dels Mossos, que els han acabat desallotjant de l’entrada del portal. D’aquesta manera, el desnonament s’ha acabat duent a terme després que la policia hagi fet sortir del pis les tres persones que hi vivien. “Han rebentat la porta i fan fet una violació de domicili i no ho podien fer ni que siguem okupes”, ha dit Vanesa del Pino, inquilina de l’immoble i responsable dels gossos i gats. En aquest sentit, ha denunciat que la policia “no tenia cap ordre judicial per endur-se els animals” que tenia al pis. Ramon Toló ha dit que, des dels serveis socials de l’Ajuntament de Lleida, han ofert a les tres persones desnonades poder anar a l’alberg o a una pensió però “això no és alternativa” ja que no hi poden anar els animals, ni tampoc portar-hi totes les seves pertinences. Per això, ha reclamat que el mateix propietari els faciliti un altre pis amb un lloguer social o bé que les administracions el ofereixen una altra solució que no sigui de caràcter provisional.Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca han assegurat que no podien fer fora del pis al pare i a la filla per la seva situació personal i de salut. Consideren el desnonament “una vergonya” perquè “tres persones s’han quedat al carrer i també els animals que tenia la Vanesa”, segons ha dit el portaveu de la PAH de Lleida. Henry Mora ha explicat que aquest divendres els serveis socials han ofert a la Vanesa poder anar a una pensió, “quan fa més d’un any i mig que coneixen el seu cas després que fos desnonada per la Generalitat d’un altre habitatge del carrer Alsamora”. A més, “ara haurà de deixar a molts dels animals que tenia”, ha lamentat. “Les administracions públiques deixen famílies al carrer i no les ajuden a recuperar-se”, ha afirmat Mora. En aquest sentit, ha carregat especialment contra la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Lleida per no haver-los ofert una solució en tot aquest temps i ha assenyalat que des de la PAH treballaran per buscar una alternativa habitacional perquè la Vanesa i el seu pare puguin tenir un lloc on viure que no sigui una pensió. Finalment, la Vanesa del Pino ha pogut recuperar els tres gossos i una desena dels gats que tenia al pis, mentre la resta de gats –una trentena- han estat traslladats al centre municipal d’acollida d’animals ‘El Refugi’ de Lleida, davant els plors i crits d’indignació de la dona. Des de la PAH s’han compromès a buscar per als animals alguna persona o lloc que se’n pugui fer càrrec temporalment fins que la Vanesa se’n pugui tornar a fer càrrec.