Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Ampli dispositiu d’emergències per rescatar un espeleòleg accidentat a l’Avenc de l’Esquerrà, a Olesa de Bonesvalls

ACN Olesa de Bonesvalls.-Un ampli dispositiu de serveis d’emergències encapçalat pels Bombers treballa des de dos quarts de quatre de la tarda per rescatar un espeleòleg que s’ha accidentat a […]

Avatar
Agències 01/12/2020

ACN Olesa de Bonesvalls.-Un ampli dispositiu de serveis d’emergències encapçalat pels Bombers treballa des de dos quarts de quatre de la tarda per rescatar un espeleòleg que s’ha accidentat a l’Avenc de l’Esquerrà, a Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès). L’home participava en una expedició amb tres companys més quan sembla que ha sofert una caiguda des de dos metres d’alçada que li ha provocat una lesió important en una cama, segons indiquen els Bombers. El rescat és dificultós perquè el grup estava a 150 metres de fondària, i el cos d’emergències preveu que duri hores. L’home està conscient i immobilitzat a uns 180 metres de la boca de l’avenc. A banda dels Bombers de la Generalitat també hi treballen els de Barcelona, Mossos i efectius sanitaris.

(S’afegeixen detalls de la tasca de rescat)Un cop s’ha tingut coneixement de l’accident s’han activat 14 dotacions dels Bombers, entre elles la unitat dels GRAE (Grup de Recolzament d’Activitats Especials), que ha arribat al lloc de l’accident en helicòpter, i la del GROS (Grup Operatiu de Suport).A més s’ha demanat el suport dels Bombers de Barcelona, que hi han enviat set efectius en dos vehicles i una ambulància. També hi han anat efectius de la Unitat de Muntanya i de la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra i efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Una desena de voluntaris del Grup d’Espelosocors de la Federació Catalana d’Espeleologia han ofert la seva col·laboració.Poc després de les set de la tarda els Bombers explicaven que havien pogut accedir a l’avenc. Un rescatador del GRAE i un sanitari de l’Equip de Rescat i Intervenció del SEM baixaven fins al punt on es troba el ferit per fer una primera atenció sanitària i estabilitzar-lo amb l’objectiu de fer després una extracció segura. En un segon accés a l’avenc més membres del GRAE començaven a preparar el rescat, valorant primer l’escenari, l’estratègia i l’equipament necessari. Es preveia, aleshores, que el rescat duraria hores, atesa la distància que cal recórrer per accedir a la persona ferida i la dificultat del rescat.A les vuit del vespre s’informava que l’espeleòleg estava estabilitzat i immobilitzat a la llitera, estable i totalment orientat. Personal del GRAE començava a desfer el recorregut fins a la boca de l’avenc per preparar la instal·lació de cordes al darrer tram, abans de la sortida.Cap a les deu de la nit els Bombers havien aconseguit remuntar el ferit 30 metres i ja eren a 120 de la superfície. El cos reiterava que el rescat duraria diverses hores perquè a més de salvar l’orografia de l’avenc calia garantir la il·luminació interior i explorar el terreny per on s’havia de passar.L’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls ha posat a disposició de tot l’operatiu instal·lacions municipals per preparar la logística i dirigir les operacions del rescat.