Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Amics de la Gent Gran exigeix “situar la soledat i l’aïllament com a un element central de les polítiques socials”

ACN Barcelona.-Amics de la Gent Gran reclama que la pandèmia per la covid-19 signifiqui un “punt d’inflexió que contribueixi a revisar el model d’atenció a les persones grans” per tal […]

Avatar
Agències 01/10/2020

ACN Barcelona.-Amics de la Gent Gran reclama que la pandèmia per la covid-19 signifiqui un “punt d’inflexió que contribueixi a revisar el model d’atenció a les persones grans” per tal de “situar la soledat i l’aïllament com a un element central de les polítiques socials”. En un comunicat en motiu del Dia Internacional de la Gent Gran l’entitat lamenta que durant la pandèmia “s’han vulnerat els seus drets”, han estat “confinats en residències quan la resta de la població podia moure’s lliurement” i “han patit discursos i mesures edatistes que les han discriminat només per la seva edat”. Per això proposen “deu mesures prioritàries” i “imprescindibles” a les administracions per “aconseguir una reacció urgent per part de totes les parts implicades”.

Exposen que la soledat no desitjada de les persones grans és un fenomen que anirà a més amb el pas dels anys. Per això proposen un seguit de mesures. La primera és garantir els drets i l’autonomia de la gent gran “com a grup d’edat divers no homogeni ni vulnerable en la seva totalitat” que s’ha de tractar sense estereotips ni “mesures paternalistes”.Reclamen que es pensin alternatives que promoguin espais de trobada i socialització després del tancament d’equipaments com biblioteques, centres cívics o casals de la gent gran. També demanen que s’escoltin i assumeixin els consells de les persones grans i que s’estableixin mesures d’acompanyament posant l’accent en les xarxes de proximitat, l’assistència primària i els serveis bàsics.Finalment, exigeixen la inversió de recursos per fer enquestes i recerques que ajudin a prendre decisions respecte a la soledat no desitjada i per millorar el sistema sociosanitari i assistencial. També demanen enfortir la connexió entre l’atenció sociosanitària i les residències, combatre els prejudicis i estigmes contra la gent gran i fer un pla de xoc per l’accessibilitat universal de l’entorn urbà.