Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Amical Mauthausen valora positivament l’avantprojecte de Llei de memòria democràtica però reclama calendari i recursos

ACN Barcelona.-Amical Mauthausen valorat positivament la tramitació del projecte de llei de memòria democràtica però ha reclamat un calendari “realista” i recursos per poder aplicar-la. En un comunicat, han celebrat […]

Avatar
Agències 09/10/2020

ACN Barcelona.-Amical Mauthausen valorat positivament la tramitació del projecte de llei de memòria democràtica però ha reclamat un calendari “realista” i recursos per poder aplicar-la. En un comunicat, han celebrat que el projecte incorpora moltes de les seves reivindicacions i recomanacions d’organismes internacionals. Ha valorat que el projecte és especialment oportú en un moment en que les forces polítiques conservadores i d’extrema dreta “qüestionen i atempten contra els tímids avenços que s’han fet en memòria democràtica i en la dignificació de les víctimes del franquisme”. Tot i això, ha afirmat que hi ha “algunes indefinicions i oblits” que insten a millorar en la tramitació parlamentària.

Entre aquests, demana que se substitueixi el terme ‘exili’ per ‘l’exili, la resistència fora d’Espanya i la deportació espanyola als camps de concentració nazis’. També recomana canviar el terme Guerra Civil per ‘Guerra d’Espanya 1936-1939’ i creu que la llei hauria d’incorporar l’anul·lació total o parcial de la llei d’amnistia del 1977, la modificació de l’article 578 del codi penal perquè inclogui el reconeixement jurídic de les víctimes del franquisme i senyalar al preàmbul a la Segona República “com a únic antecedent històric de l’actual democràcia”.D’altra banda, ha apuntat que cal un reglament de la llei que inclogui el seu desenvolupament en forma i temps i la dotació pressupostària suficient per permetre la seva implementació en un calendari “realista”.