Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Álvarez-Pallete (Telefonica) reclama les “mateixes regles del joc” per a les empreses tradicionals i les digitals

ACN Barcelona.-El president de Telefonica, José María Álvarez-Pallete, i la presidenta del Banco Santander, Ana Botín, han reclamat més regulació per a la nova economia digital. En la conferència ‘El […]

Avatar
Agències 16/06/2021

ACN Barcelona.-El president de Telefonica, José María Álvarez-Pallete, i la presidenta del Banco Santander, Ana Botín, han reclamat més regulació per a la nova economia digital. En la conferència ‘El món post covid des de la perspectiva empresarial’ de la primera jornada de la Reunió del Cercle d’Economia, Pallete ha lamentat que el sistema regulador ha quedat “ancorat en el segle passat” mentre “estem en un món digital”. “L’únic que demanem són les mateixes regles, els mateixos serveis i les mateixes obligacions”, ha dit, mentre que Botín les ha qualificat de “monopolis verticals”. La presidenta del Banco Santander ha pronosticat que l’economia espanyola pot arribar a créixer fins al 8% o 9%. “El ens pròxims mesos sortirem del mapa”, ha augurat.

“Hi està havent una asimetria brutal en els regles del joc, les empreses que neixen digitals sembla que estan en un àmbit regulador i les empreses del món analògic en un altra”, ha assenyalat Álvarez-Pallete durant la taula rodona al costat del conseller delegat d’Inditex, Pablo Isla, i la presidenta executiva del Banc Santander, Ana Botín.El president de Telefonica ha argumentat que la companyia de telecomunicacions ja no competeix amb operadors tradicionals, com en el cas del Santander també en té de nous, com les ‘fintech’, entre d’altres. “Competim amb molta gent de sectors que no estan regulats”, ha insistit.Per tot això, el president de Telefonica ha demanat a Europa que faci “un pas endavant”. En aquest sentit, ha alertat que hi ha “molt poques empreses entre les més innovadores del món” i ho ha atribuït a les normes de la competència que causen una “excessiva fragmentació”. Aquest escenari contrasta amb el de casos com l’empresa Wallbox, que “fa set anys que no existien i ja són unicorns perquè s’han pogut adaptar millor”.En aquest context, la presidenta del Banc Santander ha advertit que “per tenir més unicorns cal ser més competitius en l’àmbit fiscal, càrregues socials i en l’atracció de talent”. Botín ha comentat que de cara al futur moltes empreses estaran basades en la tecnologia i que almenys al continent europeu cal una política fiscal més competitiva per fer front a altres economies gegants com la dels Estats Units.Per la presidenta del Banc Santander, actualment hi ha una “oportunitat única” per a l’Estat en un entorn canviant com el posterior a la covid i perquè les petites creixin i també ha posat l’exemple de la catalana Wallbox, que fa uns dies va anunciar un acord amb un soci nord-americà per començar a cotitzar a Wall Street, i que compta amb mig miler de treballadors, dels quals la meitat són enginyers.Quant als efectes de la pandèmia, Botín ha reivindicat que els bancs “han estat part de la solució” d’una crisi, ha dit, que ha estat sanitària i ha derivat en econòmica. “Hem donat 1.000 milions d’euros de crèdit diari durant el 2020 i un milió de crèdits ICO assumint el risc nosaltres”, ha comentat com a exemple de “capitalisme responsable”. La presidenta del Banco Santander s’ha mostrat més optimista que altres organismes respecte el creixement de l’economia espanyola i ha pronosticat que pot arribar “fins al 8% i 9%”. “La qüestió és què passarà l’any que ve”, ha avisat.Per la seva banda, el conseller delegat d’Inditex, Pablo Isla, ha demanat “posar més en valor la figura de l’empresari”. “A Espanya falten empresari i l’educació té a veure amb aquest tema”, ha dit Isla, que ha afegit que també hi influeixen les facilitats per desenvolupar empeses i ha citat com un problema “indiscutible” la seva mida.