Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Àlvar Valls guanya el 50è Premi Crexells amb la novel·la ‘Entre l’infern i la glòria’

ACN Barcelona.-L’escriptor Àlvar Valls ha guanyat el 50è Premi Crexells amb ‘Entre l’infern i la glòria’ (Edicions de 1984), una novel·la que narra la vida i l’obra de Verdaguer i […]

Agències 21/06/2021

ACN Barcelona.-L’escriptor Àlvar Valls ha guanyat el 50è Premi Crexells amb ‘Entre l’infern i la glòria’ (Edicions de 1984), una novel·la que narra la vida i l’obra de Verdaguer i que se centra en els últims 18 dies de la vida del protagonista, el 1902, malalt terminal de tuberculosi quan va ser traslladat a la Vil·la Joana de Vallvidrera. Valls ha explicat que hi ha molts Verdaguer i que és “un personatge multifacètic perfecte per fer una novel·la, una obra teatre o una pel·lícula”. Ha indicat que no és una biografia, sinó una novel·la basada en les dades biogràfiques de Verdaguer i del seu temps. La dotació del premi consta d’una obra de l’artista Alícia Viñas, donació de Joan Artur Roura, i una aportació en metàl·lic de 6.000 euros.

La novel·la és filla de dos estudis: una cronologia del dia a dia de Verdaguer i una bibliografia de les obres de Verdaguer i sobre el mateix Verdaguer. Dos treballs que Àlvar Valls i Roser Carol van desenvolupar. La seva bibliografia té 8.000 fitxes i tenen informació d’un total de 7.000 dies de la vida de Verdaguer. Valls explica al llibre, que té més de 1.000 pàgines, que tots els personatges que hi surten citats amb nom i cognoms són persones reals. En total, l’escriptor va dedicar més de 15 anys a documentar-se sobre Verdaguer. Són 18 capítols, dels quals en pengen 64 episodis de la seva vida. L’autor ha indicat que ‘Entre l’infern i la gloria’ no és una biografia, sinó una novel·la basada en les dades biogràfiques de Verdaguer i del seu temps. “Vaig voler que fos una pintura de l’època que va viure ell, la segona meitat del segle XIX”. Valls ha manifestat que Verdaguer era un personatge de novel·la i un rebel. “Quan t’enganxa el virus Verdaguer, no et deixa”, ha dit, fent referència a una cita de Salvador Espriu. L’autor es va animar a fer una novel·la per acostar al públic el Verdaguer “real, home i escriptor”. Valls ha agraït al jurat de guardó que ha cregut que el Premi havia de ser pel seu llibre. “Estic molt content de formar part de la nòmina d’autors del Crexells, que és el premi literari més antic que hi ha des de 1928 fins avui”. L’obra guardonada amb el 50è Premi Crexells ha estat escollida pel jurat del guardó format per Ada Castells, David Castillo, Jordi Nopca, Marina Porras i Joan Santanach. Ha completat el jurat la vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès, Lluïsa Julià amb veu però sense vot.Joan Santanach, membre del jurat, ha assenyalat que l’obra permet resseguir la biografia de Verdaguer i fer un tast ampli de la seva obra. En aquest context, ha negat que el llibre sigui un text per llegir Verdaguer, sinó que és “una extraordinària novel·la”. Santanach ha indicat que “Valls des d’un coneixement aprofundit de l’obra de Verdaguer i d’ell mateix converteix el poeta històric i tota la matèria verdagueriana del seu voltant en material literari i això és la cosa bàsica que fa que aquest sigui un llibre grandiós”.El guanyador ha estat proclamat aquest dilluns a la sala d’actes d’Oriol Bohigas de l’Ateneu. Aquest ha estat la 50a edició d’un premi que va ser creat l’any 1927. L’any 2019 el Premi Crexells el va guanyar Toni Sala amb ‘Persecució’. AutorÀlvar Valls (Barcelona, 1947) és autor d’una quinzena de llibres de gèneres diversos com la poesia, narració juvenil, prosa literària i periodisme, entre d’altres. Resideix a Andorra des del 1979, on ha dirigit dues revistes i un diari. L’any 2019 va publicar ‘El dinovè protocol’, una ficció ucrònica sobre el procés català, i més recentment ‘Entre l’infern i la glòria’.L’obra també va guanyar el 21è premi Joaquim Amat-Piniella, que impulsa Òmnium Cultural al Bages-Moianès i que es concedeix a una obra ja publicada.