Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Alsina viatja aquest dimecres al Senegal per presentar la delegació del Govern al país africà

ACN Barcelona – La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, comença aquest dimecres un viatge de treball al Senegal per presentar la Delegació del Govern de Catalunya al […]

Agències 14/06/2022

ACN Barcelona – La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, comença aquest dimecres un viatge de treball al Senegal per presentar la Delegació del Govern de Catalunya al país africà a les autoritats locals. Amb seu a Dakar, l’oficina es va crear el 2020 i actualment l’encapçala el delegat Javier Calderón, nomenat l’abril passat, que acompanyarà la consellera durant la visita al país. També ho faran el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens. El Govern aposta per reforçar la presència a l’Àfrica al sud del Sàhara i aquest any ho fa al Senegal com a país prioritari per a l’acció exterior catalana.

Segon explica l’executiu encapçalat per Pere Aragonès, Catalunya té una relació econòmica “creixent” amb el Senegal, així com una tradició “llarga” de relacions en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament. De fet, el Senegal ha estat “país prioritari” als cinc darrers plans directors de cooperació al desenvolupament de Catalunya.

El Govern subratlla que el Senegal és el país de l’Àfrica al sud del Sàhara amb major presència d’organitzacions catalanes. El 2021 va rebre 1,1 milions d’euros en del pla Ajut Oficial al Desenvolupament de l’executiu català.

La diàspora senegalesa a Catalunya és un altre dels aspectes fonamentals a l’hora d’escollir el Senegal com a seu de la Delegació del Govern a la regió, subratlla el Departament d’Acció Exterior. Catalunya acull una nombrosa i organitzada comunitat senegalesa, amb més de 24.000 persones, segons dades del 2021, i és la primera comunitat de l’Àfrica al sud del Sàhara a Catalunya.

La Delegació del Govern al Senegal representarà institucionalment el Govern de Catalunya en aquest país i a la República de Gàmbia, i també tindrà funcions de prospecció a la República de Costa d’Ivori, la República Federal de Nigèria, la República de Ghana i la República de Mali.

En paral·lel, Alsina preveu mantenir reunions amb diverses agències de les Nacions Unides que tenen seu al país. També visitarà projectes de la cooperació catalana tant a Dakar com al territori de la Casamance, com ara els Fons de dones impulsats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

A més, la consellera es trobarà amb la comunitat catalana que viu al Senegal, amb actors vinculats amb la diàspora senegalesa a Catalunya i amb contraparts de les ONG catalanes. El viatge de treball es desenvoluparà entre el 15 i el 19 de juny.