Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Alsina reclama a l’Estat l’expedició “urgent” de visats humanitaris per als afganesos que necessiten protecció

ACN Barcelona.-La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha reclamat al govern espanyol l’expedició “urgent” de visats humanitaris per als afganesos que necessiten protecció internacional arran de l’ascens […]

Avatar
Agències 17/08/2021

ACN Barcelona.-La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha reclamat al govern espanyol l’expedició “urgent” de visats humanitaris per als afganesos que necessiten protecció internacional arran de l’ascens dels talibans. En una carta al ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, Alsina demana que es prenguin “les mesures necessàries per minimitzar el patiment de la població i garantir el respecte als drets humans” a l’Afganistan. En aquest sentit, i per “afavorir la celeritat i l’eficàcia” de la repatriació de ciutadans que haurien de sortir urgentment del país asiàtic, el Govern facilita al ministeri una llista de les persones que li consten que requereixen un visat humanitari.

A la missiva, a la que ha tingut accés l’ACN, Alsina també remarca que és “obligació” del ministeri d’Exteriors “activar immediatament la repatriació de qualsevol català o catalana” que la necessiti, així com dels familiars de residents a Catalunya que hagin de sortir urgentment al país. De fet, és el govern espanyol el que té la competència i el deure de saber localitzar aquestes persones, apunten des de la Generalitat. Alsina diu al ministre Albares que per garantir la sortida immediata de l’Afganistan de col·lectius vulnerables i que estan en risc de mort cal que l’Estat adopti “totes les mesures al seu abast”. En concret, recorda especialment “la situació de les dones i les nenes afganeses, de les persones LGBTI+, i d’aquelles persones -i les seves famílies- que han col·laborat amb països, institucions o ONG i les vides dels quals ara corren especial perill”. La consellera expressa la preocupació del Govern per la situació generada a l’Afganistan i demana “treballar perquè la comunitat internacional actuï de forma immediata, i fent ús de totes les organitzacions i agències internacionals rellevants per garantir la seguretat del poble afganès en totes les seves dimensions i evitar un retrocés irreversible dels seus drets i llibertats, especialment en el cas de les nenes i les dones”. Alsina aposat per una “resposta política multilateral, especialment des de la Unió Europea, l’ONU i l’OTAN” i celebra la declaració conjunta d’una setantena de països reclamant que es permeti la sortida segura de l’Afganistan a totes les persones que ho vulguin. La consellera recorda la disposició de Catalunya a acollir persones procedents de l’Afganistan, i remarca que, de fet, és una “obligació humanitària de solidaritat internacional”. Alsina també informa el ministre que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament està treballant per impulsar “l’esforç col·lectiu d’ajuda i cooperació a l’Afganistan” i s’obre a cooperar activament en futures iniciatives que puguin sorgir a nivell internacional.