Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Alsina aposta perquè la delegació del Govern al Senegal sigui un “actor clau” per al desenvolupament del país

ACN Barcelona/ Dakar – La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha apostat perquè la delegació al Senegal sigui un “actor clau” per al desenvolupament del país africà. Alsina es troba […]

Agències 18/06/2022

ACN Barcelona/ Dakar – La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha apostat perquè la delegació al Senegal sigui un “actor clau” per al desenvolupament del país africà. Alsina es troba des de dimecres al país africà, on també s’ha reunit amb autoritats del país i amb diversos organismes multilaterals amb projecció cap a tota la regió de l’Àfrica Occidental, com el Fons de Població de les Nacions Unides al Senegal i l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans. A més, la consellera ha anunciat l’aportació de 150.000 euros a una agència de l’ONU per treballar en l’àmbit dels drets sexuals i reproductius i s’ha traslladat a la Casamance per conèixer sobre el terreny projectes de la cooperació catalana.

Alsina és al Senegal en un viatge de treball des de dimecres passat, on entre d’altres, ha presentat la Delegació de la Generalitat obrirà al país africà i on s’ha reunit amb diversos organismes multilaterals i autoritats del país. Entre aquestes hi ha el governador de la regió de Ziguinchor, Guedj Diouf;  el director de l’Agència Regional de Desenvolupament de Ziguinchor, Boubacar Sonko. Així mateix s’ha trobat amb la comunitat catalana al Senegal, en un viatge en què també hi participen delegat del Govern al Senegal, Javier Calderón; el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens.

La consellera també ha conegut de primera mà diferents projectes finançats per la cooperació catalana al territori de la Casamance, al sud-oest del Senegal, on es concentra la major part dels seus projectes des dels anys 60.  “Fem un pas més en la solidificació d’aquesta història de cooperació entre Catalunya i el Senegal que ve de lluny”, ha subratllat Alsina, que ha recordat que el país africà és prioritari des de fa 20 anys.

D’altra banda, en el marc de les trobades, la consellera ha anunciat una aportació de 150.000  euros del Govern al Fons de Població de les Nacions Unides al Senegal (UNFPA) adreçada a lluitar contra les violències de gènere i reduir les mutilacions genitals femenines a la Casamance i que es treballa en una nova aportació a l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (OACNUDH).

Posteriorment, la consellera s’ha desplaçat a Casamance –territori on Catalunya hi té vincles des dels anys 60 a través de les primeres comunitats religioses- per conèixer de prop alguns dels projectes amb finançament català a la regió de Ziguinchor. Als afores de la capital del mateix nom, al poble de Médina Boudialabou, Victòria Alsina ha visitat una xarxa de perímetres agrícoles que pretén contribuir a la sobirania alimentària i alhora incrementar l’apoderament de les dones camperoles i dels seus drets econòmics.

Es tracta d’un programa finançat pel Govern i implementat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament amb actors locals com FODDE (Forum pour un Développement Durable Endogène). També ha pogut conèixer de primera mà l’experiència de les comunitats d’autogestió financera vinculades al programa, que consisteixen en un sistema d’estalvi i de crèdit endogen entre dones.

Aquesta actuació forma part dels 1,1 milions d’euros que, només en l’any 2021, el Govern de Catalunya ha canalitzat al Senegal com a Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD). Si es compta des de l’any 2015, aquesta xifra puja als 5,7 milions d’euros.