Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Alliberen cinquanta tortugues d’estany al parc natural del delta de l’Ebre

ACN Deltebre.-Unes cinquanta tortugues d’estany han estat alliberades al parc natural del delta de l’Ebre per possibilitar la seva repoblació en espais on havia estat present el passat. L’acció s’inscriu […]

Avatar
Agències 25/06/2019

ACN Deltebre.-Unes cinquanta tortugues d’estany han estat alliberades al parc natural del delta de l’Ebre per possibilitar la seva repoblació en espais on havia estat present el passat. L’acció s’inscriu dins de l’acord de col·laboració del parc, la Fundació Catalunya-La Pedrera, i Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l’Ebre. Són exemplars nascuts fa tres anys, dins del programa de cria en captivitat que du a terme el parc al Centre de recuperació de fauna salvatge del Canal Vell. La repoblació ha de contribuir a preservar els ecosistemes i el patrimoni natural existent. Anteriorment, i dins del programa Life Deltalagoon, ja es van reintroduir 114 exemplars a la llacuna de l’Alfacada entre el 2011 i el 2014.

El seguiment específic que du a terme el Parc Natural del Delta de l’Ebre des dels anys 90 del segle passat ha permès detectar la presència de la tortuga d’estany en només dos llacunes litorals, Canal Vell i Encanyissada, a les quals s’hauria d’afegir actualment l’Illa de Buda i la llacuna de l’Alfacada, com a conseqüència del programa de recuperació iniciat el 2006. La qualitat de l’hàbitat, de les aigües i el fet que siguin espais naturals protegits i lliures de pesca són factors a tenir en compte a l’hora de reintroduir exemplars amb garanties d’èxit futur per a l’espècie.La tortuga d’estany és una de les dos espècies de tortugues d’aigua dolça autòctones presents a Catalunya i a la península Ibèrica. Fins a meitat del segle XX encara era bastant abundant al delta de l’Ebre, fins i tot, en els ambients aquàtics més transformats per l’home. Actualment ha esdevingut una espècie amenaçada, ja que ha sofert greument els impactes de la contaminació química de les aigües, la reducció i la transformació de l’hàbitat, la pesca amb alguns ormeigs a les llacunes i la recol·lecció d’exemplars com animals de companyia.