Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Alliberades al mar 24 tortugues careta nascudes el 2020 al primer niu documentat de Barcelona

ACN Barcelona.-Les 24 tortugues nascudes a la platja de la Mar Bella de Barcelona l’agost del 2020 s’han alliberat aquest dimarts al matí al mateix lloc on van néixer. En […]

Avatar
Agències 27/07/2021

ACN Barcelona.-Les 24 tortugues nascudes a la platja de la Mar Bella de Barcelona l’agost del 2020 s’han alliberat aquest dimarts al matí al mateix lloc on van néixer. En ser localitzat, el niu va ser custodiat per més de mig miler de voluntaris. Dels 77 ous que va pondre la tortuga en van néixer 72 tortugues, de les quals 42 van anar al mar el primer dia i 24 més s’hi ha afegit aquest dimarts després d’estar en captivitat per millorar-ne la supervivència. En total, doncs, més del 90% de les tortuguetes nascudes han pogut anar al mar, la qual cosa es considera un gran èxit. Tot i que la temporada de cria de tortugues està a la meitat, aquest any 2021 ja s’han detectat 5 nius a les platges de Catalunya, un nou rècord.

Enguany s’han detectat nius a Calafell, Tarragona, Sant Jaume d’Enveja (2) i Arenys de Mar. Tres d’aquests nius es van fer en tres nits consecutives, per la qual cosa se sap que són tres animals diferents com a mínim i, per distribució, podria ser que almenys dos dels animals haguessin fet una segona posta.El primer niu documentat de Barcelona va ser descobert el juliol de l’any passat per un grup de joves que es trobaven a la platja al vespre en una zona d’obres. Van sentir sorolls i en acostar-s’hi van veure una tortuga de grans dimensions movent i espolsant sorra de manera molt vistosa. Van avisar els experts que van identificar el niu a pocs metres de l’aigua i en una zona amb risc de desmuntar-se.La documentació d’un niu de tortuga a Barcelona és un fet insòlit per la gran metròpoli que s’alça darrere la platja i el trànsit d’embarcacions que hi ha. En una part important dels casos no s’atreveixen a pujar fins a la part alta de la platja i acaben fent el niu a la vora de l’aigua, on s’inunda i no és viable. Només en els casos en què la tortuga no és vista per ningú, aquesta arriba a una zona seca i fa els nius que no es detecten fins que en surten les cries uns dos mesos després.