Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Albiach insta la consellera Jordà a “dir un no definitiu” als projectes de macrogranges

ACN El Canós – La líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha instat a la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, a “dir un no definitiu” a les macrogranges que […]

Agències 22/01/2022

ACN El Canós – La líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha instat a la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, a “dir un no definitiu” a les macrogranges que es plantegen a Catalunya. Ha explicat que el territori està “saturat” a nivell de contaminació del subsòl i dels aqüífers i defensa que aquests projectes tenen un alt impacte paisatgístic i mediambiental, a més d’afegir que no ajuden a crear nous llocs de feina. Albiach ho ha dit al Canós, als Plans de Sió (Segarra), on s’ha reunit amb alguns veïns contraris a la instal·lació d’una macrogranja de 9.600 porcs a un quilòmetre d’aquests poble d’una vintena d’habitants. D’altra banda, ha criticat que la consulta sobre els JJOO d’Hivern 2030 només es faci als veïns de l’Alt Pirineu i Aran.

“Posar una macrogranja aquí seria com posar un Primark al costat d’un comerç de proximitat”, ha comparat Albiach, que considera que projectes com la macrogranja que es planteja al Canós són una “autèntica barbaritat” i un “despropòsit que només faria que enfonsar més el territori”. Per això, ha demanat a l’alcalde dels Plans de Sió que no “s’inhibeixi” en aquest tema i també ha demanat a la consellera Teresa Jordà que  posi fre als projectes de macrogranges.

 

Albiach s’ha reunit amb diversos veïns del poble que li han traslladat les dificultats que han tingut i que tenen per accedir a la informació sobre el projecte, que es troba en fase d’exposició pública a l’ajuntament. De fet, els veïns fa una setmana que s’han començat a mobilitzar per mirar d’impedir que el projecte tiri endavant.

 

“No és ramaderia, això és indústria”, ha explicat la presidenta de l’Associació de Veïns del Canó, Gemma Castro, que remarca que els habitants no estan en contra de les granges sinó del model que planteja aquest projecte, el qual preveu ocupar una finca de més de 21.000 metres quadrats.

 

De fet, Castro considera que instal·lar una macrogranja al costat del municipi és una “massacre mediambiental”, a més de l’impacte paisatgístic i la despoblació que suposaria. “Per què s’ha de posar una granja aquí a tocar quan tota la gent que hi viu hi està en contra?, ha formulat Castro, que ha afegit que els veïns es continuaran mobilitzant fins on calgui per aturar el projecte.

 

<strong>Albiach també critica el “macroprojecte” dels JJOO d’Hivern 2030</strong>

D’altra banda, Albiach ha dit que la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus–Barcelona de 2030 és un “macroprojecte” allunyat de l’agenda verda del Govern i més propi de la “línia continuista dels anteriors governs de Convergència i ERC”.

 

En aquest sentit, ha criticat que la consulta vinculant sobre els JJOO d’Hivern que l’executiu català va anunciar aquest divendres “quedi exclusivament limitada a dos zones” i consideren que “s’hauria de fer a tot el territori o, com a mínim, hauria d’incloure el Solsonès, el Ripollès i el Bergadà”.

 

Albiach també ha demanat al Govern “transparència” i que expliqui a la ciutadania tota la informació relacionada amb el projecte, com ara quin cost econòmic tindrà, l’impacte ambiental i les infraestructures que caldrà construir.