Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Albiach diu que els socialistes són “aliats” de la monarquia perquè eviten “posar llum” en la “crisi” de la Casa Reial

ACN Barcelona.-La presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha assegurat que els socialistes són “aliats” de la monarquia perquè “impedeixen posar llum” en la “crisi de la Casa Reial. “Diuen […]

Agències 19/09/2021

ACN Barcelona.-La presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha assegurat que els socialistes són “aliats” de la monarquia perquè “impedeixen posar llum” en la “crisi de la Casa Reial. “Diuen que en aquest moment de profundes crisis no toca parlar de república perquè això només desestabilitzaria. Potser volen que res canviï perquè ells no deixen de ser aliats de la situació”, ha apuntat Albiach. A l’acte ‘Crisi de la monarquia i horitzó republicà’, la líder dels Comuns al Parlament ha instat el seu partit a “reflexionar” per bastir “un projecte il·lusionant” basat en els principis republicans. “Hauríem de liderar una alternativa il·lusionant davant d’aquest escepticisme generalitzat que estem veient”, ha reiterat Albiach.

Albiach ha qualificat la monarquia com “un sistema retrògrada” que està “més ancorat al passat que al futur”. “La monarquia ha perdut la seva neutralitat, si és que algun dia la va tenir”, ha apuntat. En aquesta línia, la presidenta d’ECP ha assegurat que la dreta i l’extrema dreta “cada dia es fan més seva” la figura del monarca. Per tot plegat considera que el seu partit ha de posar en marxa un “projecte republicà” que es vinculi a altres moviments com el feminisme o l’ecologisme. “República vol dir més democràcia i òbviament una agenda republicana passa per descentralitzar, repartir el poder, blindar els serveis públics i per un sistema fort i robust de drets civils, polítics i socials”, ha explicat. En referència a això Albiach ha utilitzat el concepte “republicanisme quotidià”. L’acte s’ha celebrat aquest mateix diumenge, després que al matí Albiach hagi assistit a la manifestació contra l’ampliació de l’aeroport del Prat. Sobre aquesta qüestió, la líder dels comuns ha assegurat que l’ampliació és “un projecte d’especulació que respon als interessos dels inversors privats d’AENA”. Albiach ha aprofitat per fer referència també a la taula de diàleg, que considera que és una “oportunitat”. “Catalunya per primera vegada en molt de temps comença a estar en disposició, després de molt de temps de bloqueig i de paràlisi, de liderar un nou pacte territorial que no només sigui per nosaltres, sinó també pel conjunt de l’Estat”, ha apuntat la líder dels Comuns al Parlament.