Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Albert Botran seran el primer diputat de la CUP membre de la comissió de secrets oficials del Congrés

ACN Barcelona/Madrid – El diputat de la CUP al Congrés Albert Botran formarà part de la comissió de secrets oficials després que hagi estat l’elegit entre els seus companys del […]

Agències 27/04/2022

ACN Barcelona/Madrid – El diputat de la CUP al Congrés Albert Botran formarà part de la comissió de secrets oficials després que hagi estat l’elegit entre els seus companys del grup mixt de la cambra baixa espanyola. És el primer cop que la CUP formarà part d’aquesta comissió, després que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, hagi rebaixat els requisits per elegir-ne els membres. Ara només serà necessària la majoria absoluta, en comptes de 3/5 parts, i en formarà part un representant de cada grup parlamentari. El Congrés celebrarà aquest dijous a la tarda un ple amb un únic punt de l’ordre del dia: la constitució de la comissió de secrets oficials.

La constitució de la comissió ha de permetre la convocatòria en breu de la compareixença de la directora del CNI, Paz Esteban, per donar explicacions sobre l’espionatge a polítics, activistes, advocats i periodistes catalans en els últims anys que ha posat al descobert Citizen Lab. La constitució de la comissió de secrets oficials és una de les actuacions que el govern espanyol va posar sobre la taula en reacció al ‘Catalangate’ i en resposta a les peticions de les formacions independentistes, malgrat que aquestes volen una autèntica comissió d’investigació i l’assumpció de responsabilitats en forma de dimissions. De fet, la comissió de secrets oficials està subjecta a la Llei de secrets oficials i els seus membres no poden explicar cap de les informacions que hi obtenen. És l’única comissió on el CNI pot donar a conèixer les seves actuacions, però –tal com ha explicat aquest dimecres el portaveu del PNB, Aitor Esteban- a l’hora de la veritat mai s’hi explica cap secret.