ACN Albanyà – La vall de la Muga ha celebrat aquest cap de setmana la primera edició del festival Sentim la Muga, una proposta que ha nascut amb l’objectiu de promoure l’arrelament a la vall a través de generar i impulsar col·lectivament iniciatives de futur per la zona. De la primera edició del festival Sentim la Muga n’han sorgit diverses propostes com ara instar al govern de la Generalitat de Catalunya a dotar de sistemes de depuració d’aigües, la voluntat de connectar Albanyà i Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà) amb una via per a vianants i ciclistes, impulsar nous models d’aprofitament forestal o generar ocupació de qualitat als pobles. Pel festival hi ha passat prop de 200 veïns entre el 13 i el 15 de setembre.
Aquest cap de setmana s’ha celebrat a la vall de la Muga la primera edició del festival Sentim la Muga, un esdeveniment que vol fer valdre la riquesa cultural i natural de la zona amb propostes plantejades per i per als residents. Amb més de quinze activitats que combinen voluntariat ambiental, gastronomia local, astronomia o música, entre altres experiències per descobrir i reflexionar l’entorn, el festival ha reunit prop de 200 assistents al llarg de tres dies.
Sentim la Muga va començar amb el pregó divendres 13 al vespre a l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, on prop de 120 veïns de la vall van compartir històries del passat, present i futur de la Muga. La jornada va continuar amb la Vetllada (G)astronòmica, gaudint d’un sopar dels sentits maridat amb música en directe de violoncel i piano, i un espectacle astronòmic amb la participació del músic, compositor i enamorat de la vall, Pep Sala.
Dissabte va continuar la programació amb activitats destacades com el bany de bosc i la descoberta del món dels fruits vermells o el concurs d’arrossos de muntanya, on els assistents van poder degustar la gastronomia local, participar en una creació artística i de reflexió col·lectiva i ballar música folk. Els assistents també van poder participar en la ruta per remuntar la vall o al debat sobre la gestió forestal sostenible davant dels incendis, que van posar èmfasi en la importància de la sostenibilitat i la gestió responsable del territori. Prèviament, es va portar a terme una jornada de voluntariat per a la recuperació d’una de les fonts més emblemàtiques de la Muga, la font de la Mare de Déu de Palau, que uneix els termes de Sant Llorenç i Albanyà.
<strong>Propostes de futur</strong>
Els participants del festival han reflexionat al llarg de tres dies de festival sobre el futur de la Vall i han sorgit un seguit de propostes de futur per a impulsar col·lectivament. “Durant tres dies, a part de celebrar, també hem estat reflexionant sobre el passat, present i el futur de la vall i hem acordat entre tots una sèrie d’accions claus que caldria començar a treballar des de ja”, ha explicat el director executiu de la Fundació Pioners del Nostre Temps.
Entre les iniciatives en destaca instar al govern de la Generalitat de Catalunya a dotar definitivament de sistemes de depuració d’aigües als pobles de Sant Llorenç de la Muga i d’Albanyà; connectar els dos pobles amb un tram de via ciclista i pels vianants en el marc del projecte del camí natural de la Muga; impulsar nous models d’aprofitament forestal, que incentivin la gestió dels boscos al territori; que Sant Llorenç segueixi les passes d’Albanyà per reduir la seva contaminació lumínica; i finalment, generar ocupació de qualitat i fixar gent al territori.
L’esdeveniment ha estat possible gràcies a la col·laboració de les entitats locals del territori, dels Ajuntaments d’Albanyà i Sant Llorenç de la Muga, de la Fundació Pioners del Nostre Temps, de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà i de la participació activa de molts dels residents de la vall. Des de l’organització destaquen el caràcter de Sentim la Muga que, consideren, “s’ha consolidat com una eina per avançar cap a un futur més pròsper, basat en la participació i en una convivència regenerativa i en equilibri amb la natura”.