Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Airbnb replica a l’Ajuntament de Barcelona que les habitacions turístiques són “un salvavides” per a moltes persones

ACN Barcelona – Airbnb sosté que les habitacions turístiques són “un salvavides econòmic” per a moltes persones, en un comunicat de resposta a l’Ajuntament de Barcelona, que aquest dissabte ha […]

Agències 23/07/2022

ACN Barcelona – Airbnb sosté que les habitacions turístiques són “un salvavides econòmic” per a moltes persones, en un comunicat de resposta a l’Ajuntament de Barcelona, que aquest dissabte ha fet públic que ha enviat un requeriment a la plataforma perquè retiri 4.102 anuncis de llars compartides sense cap llicència. Airbnb assegura que restringir les habitacions turístiques “no té quasi cap impacte” en el seu negoci global, però “perjudicarà les famílies que más ho necessiten”. També defensa que “sempre” recorda als amfitrions que comprovin que compleixen la normativa local. En el comunicat, Airbnb no diu si pensa retirar els anuncis i, en canvi, destaca que confia treballar amb l’Ajuntament per “trobar la millor manera de donar suport” a les famílies.

Airbnb assegura en el comunicat que des del 2018 treballa amb l’Ajuntament de Barcelona i hi comparteix informació per “eliminar de la plataforma qui no respecti la normativa”. La companyia recorda que ofereix als amfitrions que anuncien els seus habitatges a Barcelona i Catalunya una eina perquè puguin mostrar el número de registre, que facilita la feina d’inspecció i identificació per part de les autoritats. 

Segons indica la plataforma, al voltant de la meitat dels amfitrions d’Airbnb a Barcelona assenyalen que aquests ingressos addicionals els ajuden a mantenir la casa. A més, la companyia sosté que el <em>home sharing </em>”atrau un turisme respectuós i de qualitat” perquè els amfitrions comparteixen la pròpia casa amb els hostes, argumenta.  

Airbnb també recorda la decisió de fa uns mesos del Tribunal Suprem, que considera la companyia un prestador de serveis de la societat de la informació i no un proveïdor immobiliari o de serveis turístics i que, per tant, no és responsable dels anuncis. Airbnb també apunta que a la resta de Catalunya està permès llogar una habitació per menys de 31 dies. 

En el cas de Barcelona, l’actualització del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), aprovada el gener passat, restringeix el lloguer d’habitacions turístiques i només les admet si s’obren en habitatges d’ús turístic que es reconverteixin a residència habitual. 

En declaracions als mitjans, la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, va subratllar que aquesta activitat no està permesa d’acord amb la normativa vigent i va afirmar que, en un context de “massificació turística i de molta pressió als barris”, volen garantir la convivència a la ciutat; l’accés a l’habitatge per parts dels residents i que els turistes dormin en allotjaments legals per a la seva seguretat. L’Ajuntament adverteix a Airbnb que si no retira els anuncis en un termini de 15 dies iniciarà els procediments per sancionar-lo amb 60.000 euros.