Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Agroseguro estima en 103 MEUR les indemnitzacions que haurà d’abonar als productors de fruita per les gelades de l’abril

ACN Menàrguens – Agroseguro quantifica en 103 milions d’euros les indemnitzacions que haurà d’abonar als productors de fruita dolça lleidatans que havien assegurat les collites pels danys provocats per les […]

Agències 07/07/2022

ACN Menàrguens – Agroseguro quantifica en 103 milions d’euros les indemnitzacions que haurà d’abonar als productors de fruita dolça lleidatans que havien assegurat les collites pels danys provocats per les gelades de principis d’abril i que van afectar en una àmplia extensió agrícola del Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Garrigues i Urgell. Agroseguro continua amb les taxacions definitives a les finques afectades i, entre 10 i 20 pèrits de la companyia, verifiquen cada setmana l’evolució de la collita a les explotacions malmeses. D’altra banda, el Ministeri d’Agricultura, incrementarà en 60 milions d’euros el pressupost destinat a les assegurances agràries i augmentarà 10 punts la subvenció estatal de la prima de l’assegurança a partir de l’1 de setembre.

Entre 10 i 20 pèrits d’Agroseguro verifiquen setmanalment l’evolució de les collites per determinar les afectacions definitives que, segons la companyia, confirmen els importants danys en la producció de fruita de pinyol com ara préssec, paraguaià i nectarina, així com una producció amb una qualitat inferior en el cas de la fruita de llavor, bàsicament pera i poma, segons ha explicat aquest dijous el director d’Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana, durant una visita a una finca afectada de Menàrguens (Noguera), acompanyat pel subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín.

<strong>Increment de la subvenció estatal a l’assegurança</strong>

Crespín ha destacat que l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (ENESA) va aprovar dilluns una modificació del Pla d’Assegurances Agràries que preveu incrementar en 10 punts percentuals la subvenció de la prima de l’assegurança agrària a tots els assegurats en la pràctica totalitat de les línies previstes. Per això, el Ministeri d’Agricultura augmentarà en 60 milions d’euros el pressupost destinat a les assegurances agràries, que se situarà en 317,7 milions d’euros, la xifra més alta assolida en els darrers anys i més d’un 50% superior al pressupost aprovat en els exercicis compresos entre els anys 2013 i 2020. El pressupost inicial per al 2022 era de 257,7 milions.

El subdelegat del govern de l’Estat a Lleida ha insistit en la necessitat de contractar assegurances agràries “com a eina de protecció davant les inclemències climatològiques ja que aporten seguretat quan hi ha adversitats imprevisibles”. Segons les dades d’Agroseguro, més del 80% de les explotacions fruiteres lleidatanes, tant de fruita de pinyol com de llavor, estan assegurades i aquest any s’haurien assegurat al voltant de 730 milions de quilos de fruita amb un valor assegurat de 285 milions d’euros.

L’increment pressupostari s’aplicarà en aquelles línies d’assegurança que inicien la seva contractació entre l’1 de setembre i el 31 d’agost del 2023 i, d’aquesta manera, el percentatge mitjà de subvenció per part de l’Estat sobre el cost total de la prima passarà del 32% actual a aproximadament el 40%.