Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Agricultura recomana als arrossaires del delta de l’Ebre que apliquin la saponina contra el caragol maçana a la tardor

ACN Amposta.-El Departament d’Agricultura recomana als arrossaires que apliquin la saponina contra el caragol maçana a la tardor, just després de segar. Segons coincideixen tècnics del Departament i experts, l’ús […]

Agències 10/09/2020

ACN Amposta.-El Departament d’Agricultura recomana als arrossaires que apliquin la saponina contra el caragol maçana a la tardor, just després de segar. Segons coincideixen tècnics del Departament i experts, l’ús d’aquest producte biològic aprofitant al màxim les altes temperatures d’aquesta època de l’any permet millorar considerablement la seva efectivitat. Enguany, l’afectació causada per la plaga als arrossars s’ha incrementat pel retard en la sembra, fet que ha obligat a repetir tractaments o fer-ne en parcel·les on, a priori, no calia. Per aquest motiu, s’han incrementat els ajuts destinats als pagesos per adquirir aquest producte, que passen del 33% al 50% i s’ha elevat un 55% la partida per fer-lo arribar a tots aquells que el necessitin.

Segons apunten els experts, quan el tractament s’efectua després de la sega, amb les altes temperatures de la tardor, el caragol és encara molt actiu i no està tancat. Per contra, amb els habituals tractaments a la primavera, molts dels exemplars, que venen de passar l’hivern, estan tancats i enterrats quan s’aplica, amb la qual cosa el tractament no és tant efectiu i no es pot eliminar tota la població, requerint sovint un segon tractament.Aquesta nova pauta d’aplicació de la saponina, a més del seu ús amb poca difusió o la necessitat d’assegurar que la parcel·la estigui completament coberta d’aigua, s’ha plasmat en el full informatiu de recomanacions que el Departament posa a disposició del sector. Segons recorden, les bones pràctiques agrícoles permeten assolir efectivitats en la lluita contra el caragol maçana d’entre el 90 i el 100%,, respecte entre el 60 i el 70% d’aplicacions deficients que, a més, posen en risc la collita. Tècnics del Departament d’Agricultura i experts en lluita contra el cargol poma del delta de l’Ebre, entre els quals hi havia tècnics de l’ADV de l’arròs, representants de sindicats, distribuïdors i representants de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, es van reunir el passat dimarts a Amposta per abordar aspectes de millora de l’efectivitat en la lluita contra el cargol poma i consensuar metodologies que ajudin el sector a dissenyar tractaments més eficaços.