Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Advocats de Barcelona alerten que la reforma de la segona oportunitat pot suposar un retrocés en drets

ACN Barcelona.-La Comissió de Normativa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha alertat que l’anomenada reforma de la segona oportunitat pot suposar un retrocés en drets i pot generar inseguretat […]

Avatar
Agències 29/07/2021

ACN Barcelona.-La Comissió de Normativa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha alertat que l’anomenada reforma de la segona oportunitat pot suposar un retrocés en drets i pot generar inseguretat jurídica. La comissió considera que l’esborrany de la reforma, que ha de transposar la Directiva europea de reestructuracions i insolvència, inclou elements que “contravenen” el text europeu i que podrien suposar la “ineficàcia” del mecanisme. Alhora opinen que el text fa “un gran pas enrere”, amb un nou model que parteix de la restricció dels drets de les persones, que podria impossibilitar que la ciutadania accedís a la segona oportunitat. Cal recordar que la directriu adopta el mecanisme de la segona oportunitat com a dret de tots els ciutadans europeus.

Per exemple, respecte la consideració del deutor de bona fe, la comissió subratlla que l’esborrany de la reforma introdueix en l’article 487 unes excepcions a l’exoneració que provocarien que molts deutors no poguessin accedir com fins ara a aquest mecanisme. D’aquesta manera “se’ls abocaria irremeiablement a l’economia submergida o a la marginalitat”.Per això opinen que el sistema actual “està donant bons resultats” i que els nous requisits suposarien “un retrocés i una clara restricció” del dret de la ciutadania. I apunten que seria més d’acord amb el dret del deutor i amb un model que ha donat bons resultats que els requisits de bona fe poguessin ser examinats pel jutge en la secció de qualificació del concurs.A banda, respecte a la necessitat d’assessorament jurídic, l’esborrany parteix del fet que en alguns supòsits la defensa jurídica podria ser un cost innecessari per al procediment i per al deutor, “encara que realment és l’única manera de garantir el dret de defensa”.Respecte a la sobreprotecció del crèdit públic, cal tenir en compte que “contravindria” l’articulat de la directiva europea, i que “podria impedir” la cancel·lació plena de deutes. Si el text s’aprova tal com està redactat, la comissió preveu “una allau” de qüestions prejudicials i “batalles estèrils” als jutjats “durant anys” per aconseguir acomodar la regulació espanyola a l’europea.Per tot plegat, la Comissió de Normativa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona insta el Govern a “replantejar” el text a la norma europea de tal manera que ofereixi “garanties i sortides” a les persones en situació d’insolvència personal.Finalment apunta que els “bons resultats” que està donant fins a la data el mecanisme de la segona oportunitat demostren que aquesta eina és “essencial”, especialment en el context actual, per afavorir la recuperació de l’economia així com l’estimulació de l’emprenedoria. Per això, “s’han de posar en valor els més de 8.500 expedients d’insolvència personal que van ser tramitats, només durant el 2020, pels Jutjats a Espanya”.