Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Adrià Comella, director del CatSalut: “No estem en col·lapse però cada dia té amenaça de trencament”

ACN Barcelona.-El director del Catsalut, Adrià Comella, diu que encara “hi ha marge per ingressar pacients greus”. “Com a sistema no estem en col·lapse, però hi ha un nivell de […]

Avatar
Agències 04/04/2020

ACN Barcelona.-El director del Catsalut, Adrià Comella, diu que encara “hi ha marge per ingressar pacients greus”. “Com a sistema no estem en col·lapse, però hi ha un nivell de tensió altíssim i cada dia té amenaça de possible trencament”, ha explicat en una entrevista al programa ‘Via Lliure’ de RAC1. En ser preguntat pels respiradors de Seat i Leitat, Comella ha detallat que confien que “a mitjans de setmana puguin funcionar” tot i que ha explicat que “són prototips” que “no són una solució definitiva que pugui ser molt extensa” perquè “cobreixen pocs dies d’oxigen”. El director del CatSalut ha destacat que “només poden funcionar 4 o 5 dies” i que esperen “rebre prototips de respiradors més sofisticats en 8-10 dies”.

Comella ha explicat que els models de Seat i Leitat s’aniran extenent “a mesura que es puguin testejar”. El director del CatSalut calcula que cada hospital rebrà uns tres respiradors i que se’n repartiran un centenar entre els 37 centres que hi ha a Catalunya. Destaca que només poden funcionar 4 o 5 dies i que “són una molt bona ajuda tot i que no cobreix tota la malaltia”. Davant d’això ha dit que “hi ha dos models més en estudi” que són més sofisticats i que esperen rebre en uns 10 dies.En ser preguntat per en quin punt epidemiològic estem, ha detallat que el coronavirus “s’està distribuint de forma desproporcionada” i com que hi ha “territoris que tenen més tensió” hi ha pacients que es porten a altres hospitals”. Concretament, s’han traslladat afectats “de Mollet a l’Hospital Clínic, i de Martorell cap a Bellvitge”. El director del CatSalut diu que des de fa quatre dies “hi ha menys intensitat de demanda a urgències” però que el nombre persones que acaba ingressant a l’hospital després de passar-hi ha incrementat. De fet, “el nombre d’altes i d’ingressos s’està equilibrant”. Davant d’això alerta que en altres països on les xifres han millorat “hi ha hagut un relaxament que ha suposat pitjors repunts”. “Hem de mantenir la guàrdia molt alta, tant pel confinament com pels hospitals”, adverteix.Pel que fa a l’ús de mascaretes per part de la població, Comella ha recordat que “aquest virus no es transmet per l’aire, sinó “per contacte” i que és “més important mantenir una distància social i mesures d’higiene”, ja que són “més eficients”.