Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Adicae demana al BCE una política de tipus d’interès que tingui “eficàcia real” per fer abaixar la inflació

ACN Barcelona – Adicae demana al Banc Central Europeu (BCE) una política de tipus d’interès que tingui “eficàcia real” per fer baixar la inflació. Segons l’associació de consumidors, la decisió […]

Agències 08/09/2022

ACN Barcelona – Adicae demana al Banc Central Europeu (BCE) una política de tipus d’interès que tingui “eficàcia real” per fer baixar la inflació. Segons l’associació de consumidors, la decisió anunciada aquest dijous d’increment fins a 1,25% els tipus ha estat “fortament” condicionada per la banca, i asseguren que hagués estat “més oportuna i prudent” una puja de 0,5 punts, en lloc de 0,75. “La mesura no considera què és el més adequat davant del necessari equilibri entre combatre la inflació i la recuperació econòmica”, sosté Adicae. L’associació manté que la banca utilitza les decisions del BCE per “alarmar” els consumidors i demana als governs més mesures que garanteixin “el control immediat de la inflació i l’increment dels costos hipotecaris”.

Segons Adicae, la pujada acordada avui no hauria de generar problemes de pagament de la quota en la “immensa majoria” de les hipoteques dels consumidors corrents. Davant d’això, l’associació recomana “no procedir a fer cap canvi motivat per les especulacions interessades i falses sobre l’evolució de les quotes”.

No obstant això, Adicae exigeix al govern espanyol “una protecció especial” per als consumidors més vulnerables.

Per la seva banda, Asufin preveu que la pujada dels tipus d’interès porti a revisions anuals d’hipoteca per sobre dels 1.300 euros. Segons han indicat en un comunicat, calculen que l’Euribor tancarà el 2022 per sobre del 2%, i que el 2023 escalarà fins al 3%.