Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Activistes denuncien “l’esclavatge modern” darrere de la indústria tecnològica a les portes del Mobile

ACN Barcelona – Una vintena d’activistes de SETEM Catalunya i Rebel·lió Científica s’han manifestat aquest dilluns a les portes del Mobile World Congress (MWC) per denunciar les condicions laborals dels […]

Agències 27/02/2023

ACN Barcelona – Una vintena d’activistes de SETEM Catalunya i Rebel·lió Científica s’han manifestat aquest dilluns a les portes del Mobile World Congress (MWC) per denunciar les condicions laborals dels treballadors que extreuen els materials per fabricar els dispositius electrònics, coincidint amb l’inici de la fira tecnològica. Els ecologistes han dut a terme una ‘performance’ i posteriorment han llegit un manifest que posa el focus en les condicions dels miners d’Amèrica Llatina i Àfrica, i que han titllat d’”esclavatge modern”. A més de l’impacte social, aquesta protesta ha volgut visibilitzar les conseqüències ambientals de la indústria del mòbil. L’acció forma part del Mobile Social Congress.

L’activista de SETEM Catalunya Clàudia Bosch ha assegurat que l’objectiu de la protesta ha estat visibilitzar els impactes que té la indústria del mòbil en els drets humans dels treballadors. “No som conscients de les condicions infrahumanes que pateixen els que es dediquen a la part extractiva dels materials”, ha afirmat Bosch en declaracions als periodistes durant la ‘performance’.

L’activista ha assenyalat que la producció electrònica al sud global, que comença a les mines de Llatinoamèrica o Àfrica, provoca “moltes morts” i a més promou el treball infantil. Bosch també ha denunciat la vulneració de drets humans a fàbriques de l’Àsia, on els líders sindicals “estan perseguits”.

El Mobile Social Congress és un espai alternatiu “obert a tothom” i que defensa que un model electrònic just “és possible”, recalquen els seus impulsors. La ‘performance’ ha estat el tret de sortida d’un seguit d’accions que tindran lloc entre el 2 i el 4 de març i on hi haurà conferències amb experts internacionals, un cinefòrum, tallers i jocs infantils.