Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Acord provisional a la UE perquè les renovables representin almenys un 42,5% del consum domèstic i industrial el 2030

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu han arribat a un acord provisional perquè les renovables representin almenys un 42,5% del consum domèstic i industrial el 2030, amb la possibilitat d’ampliar la quota fins al 45%. Actualment, aquesta quota és del 32%. Segons ha detallat el Consell en un comunicat, cada estat podrà escollir les mesures que cregui oportunes per assolir la fita, amb l’objectiu d’accelerar la integració de les renovables en sectors on la seva implementació “ha estat lenta”. L’acord assolit aquest dijous estableix mesures com un major ús de l’hidrogen verd al sector industrial i la reducció d’emissions en el transport.

En l’àmbit del transport, tant Consell com Eurocambra donen la possibilitat d’escollir dues opcions. Per una banda, una reducció del 14,5% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle abans del 2030. L’altra possibilitat és que les renovables representin almenys el 29% del consum final en el sector l’any 2030.

Publicitat

L’acord, a més, fixa un objectiu addicional pel qual la quota dels biocombustibles i els carburants procedents d’energies renovables en el transport sigui del 5,5%. Dins aquesta fita, es requereix que almenys un 1% d’aquests combustibles siguin els famosos ‘e-fuels’.

Pel que fa a la indústria, els negociadors de les dues institucions han acordat un increment anual de l’1,6% en l’ús d’energies renovables. En aquest sentit, han establert que el 42% de l’hidrogen que utilitzin les empreses de cara al 2030 provingui de combustibles renovables d’origen no biològic, un percentatge que l’any 2035 s’elevarà al 60%.

<strong>Objectius a les llars</strong>

Quant als edificis, l’acord provisional determina que almenys un 49% de l’energia que consumeixin les llars el 2030 provingui de fonts renovables. Per aconseguir-ho, proposta un increment de la quota del 0,8% anual fins al 2026, i de l’1,1% anual entre 2026 i 2030.

I en el cas de la biomassa, Parlament i Consell es limiten a subratllar que cal reforçar els criteris de sostenibilitat en el seu ús com a font d’energia, “reduint el risc de producció no sostenible”.

Per altra banda, l’acord inclou l’acceleració dels tràmits burocràtics per desenvolupar i implementar projectes d’energies renovables. La UE encarrega aquesta tasca als estats, en un context en què les institucions insisteixen en la necessitat de continuar reduint la dependència energètica de Rússia.

L’acord provisional assolit aquest dijous es traslladarà ara als negociadors dels diferents estats al Consell de la UE i posteriorment a l’Eurocambra per a la seva aprovació. Després, tant el Parlament Europeu com el Consell haurà d’adoptar formalment la directiva perquè aquesta es publiqui al Diari Oficial de la Unió Europea i entri en vigor.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió