Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Acord entre sindicats i direcció per l’ERO a CaixaBank, que comportarà la sortida de 6.452 treballadors a tot l’Estat

ACN Barcelona.-Més de dos mesos després que CaixaBank plantegés un ERO arran de la fusió amb Bankia, sindicats i direcció han arribat a un acord per resoldre l’expedient. Finalment, la […]

Avatar
Agències 01/07/2021

ACN Barcelona.-Més de dos mesos després que CaixaBank plantegés un ERO arran de la fusió amb Bankia, sindicats i direcció han arribat a un acord per resoldre l’expedient. Finalment, la reestructuració comportarà la sortida de 6.452 treballadors a l’Estat, dels quals 608 es concentraran a Catalunya, segons les dades facilitades pels sindicats després de la reunió que va començar dimarts i s’ha allargat fins a la tarda d’aquest dijous. Per altra banda, l’entitat recol·locarà 570 empleats en empreses del grup i preveu cobrir 138 vacants a través de filials. Tot i que la xifra d’acomiadaments és inferior als 8.291 plantejats inicialment, l’ERO afectarà el 12,6% de la plantilla i es convertirà en el més gran en la història del sector financer a l’Estat.

La majoria dels acomiadaments –un total de 5.419- es concentraran a la xarxa d’oficines, les direccions territorials i els serveis centrals distribuïts. La resta corresponen a serveis centrals -862 sortides- i a altres departaments.Per comunitats, Madrid és la més afectada, amb 1.286 acomiadaments. A continuació apareixen Andalusia i el País Valencià, on CaixaBank té previst reduir la plantilla en 911 i 793 treballadors, respectivament. A Catalunya, el nombre de sortides previstes és de 608, la majoria de les quals es concentren a la demarcació de Barcelona. En concret, l’entitat preveu reduir en 528 el nombre d’empleats a les comarques metropolitanes. A Girona la retallada és de 55 treballadors, mentre que a Lleida i Tarragona és de 15 i 10 empleats, respectivament.Negociacions maratonianesL’acord arriba després que les negociacions s’intensifiquessin durant els últims quatre dies, amb una reunió de més de deu hores el dilluns i una altra que va arrencar el dimarts 29 de juny -dia en què s’esgotava la pròrroga per arribar a un acord- i que s’ha allargat fins aquest dijous. El principal escull ha estat la voluntarietat, tot i que també s’han tractat qüestions com la integració dels treballadors de Bankia, les condicions de la plantilla de CaixaBank i la modificació del pla de pensions dels empleats.També cal recordar que, durant els últims dos dies, els treballadors han secundat les primeres vagues generals en la història de l’entitat, les quals van tenir un seguiment de més del 90%, segons els sindicats. Les accions de protesta també es van traduir en mobilitzacions a 28 ciutats de l’Estat, entre elles Tarragona i Barcelona. De fet, fonts sindicals insisteixen que les negociacions han estat “molt complexes” i pel gran nombre de qüestions que hi havia sobre la taula i subratllen el paper que van tenir les aturades per avançar en les negociacions.Aquest és el tercer ERO que es produeix a CaixaBank des de l’esclat de la crisi financera l’any 2008. El primer, també signat de matinada després d’unes llargues negociacions, va acabar afectant un total de 2.600 treballadors, vora 400 empleats menys respecte als plantejaments inicials de l’entitat. La reducció de plantilla es va produir sense acomiadaments forçosos i amb sortides voluntàries. El segon es va produir el 2019 i va comportar la sortida de 2.023 empleats, una xifra inferior al nombre de treballadors que finalment es van adherir voluntàriament a l’ERO.